LADDAR

Skriv för att söka

Dödstraff för avhopp från islam i 13 länder

Dela artikeln

För att komma till rätta med förtrycket av ex-muslimer krävs det mer än att muslimska teologier reflekterar över sina skrifter. De 13 länder som har lagar som straffar ex-muslimer måste kritiseras kraftfullt av alla som säger sig försvara religions- och övertygelsefrihet.

Jag är övertygad om att det finns bättre och sämre religionstolkningar. De som främjar mänskligt blomstrande är bättre än de som tar död på det. Till de senare hör bokstavligen de som förespråkar dödsstraff för människor som byter eller väljer bort religiös övertygelse.

Internationella humanistunionen ger varje år ut The Humanists International Freedom of Thought Report. I den kartläggs hur världens länder försvarar religions- och övertygelsefriheten, med fokus på diskriminering och bestraffande av humanister, sekularister och ateister. I 2017 års utgåva kan följande läsas:

”I några länder är det olagligt att vara, eller identifiera sig som, ateist. I många fler länder är det förbjudet att lämna statens religion, fast än det inte är olagligt att vara av andra religioner eller inte ha någon religion alls. Och i dessa länder är det föreskrivna straffet för ”apostasi” (konvertera till en religion eller förklara att man inte har någon religion) ofta döden. Rapporten dokumenterar att apostasi är kriminellt i 22 länder. I tolv av dessa (Afghanistan, Iran, Malaysia, Maldiverna, Mauretanien, Nigeria, Qatar, Saudiarabien, Somalia, Sudan, Förenade Arabemiraten, Jemen) är apostasi i princip straffbart med döden. Pakistan har inte dödsstraff för apostasi, men har det för blasfemi, och beviskravet för blasfemi kan vara mycket lågt. Så i praktiken kan du dödas för att ge uttryck för ateism i 13 länder.”

Som man kan se är det i huvudsak länder som har islam som statsreligion som har dödstraff för att byta eller avstå religiös åskådning. Denna internationella bakgrund är väsentlig att känna till när man läser berättelserna som de om ex-muslimerna Mariam och Ahmad som publicerats i DN (Niklas Orrenius: Hot om döden skrämmer ex-muslimer från att lämna islam. DN 2018-05-26).

För att komma till rätta med detta krävs det mer än att muslimska teologer reflekterar över sina skrifter. De länder som har lagar som straffar ex-muslimer måste kritiseras kraftfullt av alla som säger sig försvara religions- och övertygelsefrihet.

Ulf Gustafsson

Förbundssekreterare, förbundet Humanisterna

 

Dela artikeln