LADDAR

Skriv för att söka

Dawit Isaak-biblioteket i Malmö – världens första yttrandefrihetsbibliotek?

Dela artikeln

1600 böcker som förbjudits, bränts och censurerats. Och fler ska det bli. I september invigdes Dawit Isaak-biblioteket i de fina lokalerna hos Malmö stadsarkiv mitt i stan. Från självklara namn som humanisterna Salman Rushdie och Taslima Nasrin till regimkritiker, fängslade, homosexuella, feminister och även barnböcker. Nästan allt är till utlåning.

Biblioteket bär sitt namn efter den svenske journalisten Dawit Isaak, EU:s enda samvetsfånge, som suttit fängslad i Eritrea i snart 20 år utan rättegång. Hans familj har gett samtycke till namnet och under invigningen var Dawits dotter Betlehem huvudgäst med en egen bok om sin uppväxt. Hon bekräftade att Dawit fortfarande lever, dock med tveksam hälsa. Hans bok står givetvis på hyllan.

På väggarna finns informationsplaketter, tipslappar och stora foton på hotade författare. En avdelning har påbörjats med förbjuden musik, film, journalistik och serier. Där finns också “Gifthyllan” där besökare får ställa en bok de anser inte borde få finnas, ge en motivering eller kommentera andras åsikter.

Dawit Isaak-biblioteket är ett samarbete mellan Malmö stadsarkiv, biblioteken i Malmö stad, svenska PEN och fristadsorganisationen ICORN, som ordnar boende till kulturarbetare som tvingats i exil. Man erbjuder guidning och skolbesök och planerar föredrag och debattkvällar.

Barnböcker utgör en fjärdedel av beståndet. Harry Potter innehåller trolldom och magi och tolereras därför varken av Förenade Arabemiraten eller olika kristna bibliotek i USA. När kommunistiska Tjeckoslovakien förbjöd Bröderna Lejonhjärta, troligen pga temat med uppror mot makten, knappade Astrid Lindgrens översättare in boken på skrivmaskin med tio karbonpapper i taget och lyckades på så sätt tillverka trettio böcker som spreds från hand till hand, inklusive färglagda illustrationer. Tjuren Ferdinand förbjöds i Spanien och Tyskland på 1930-talet då den ansågs vara pacifistisk propaganda. I Sverige kände sig barnboksförfattaren Stina Wirsén pressad att dra tillbaka sina pekböcker om Lilla Hjärtat, efter hård kritik om att illustrationerna skulle vara rasistiska.

“I bibliotekens uppdrag ingår att främja fri åsiktsbildning”, förklarar initiativtagaren Emelie Wieslander, enhetschef för dokumentation och yttrandefrihet, Malmö stad. Självklart måste detta inkludera litteratur som starka krafter med våld vill hindra andra från att läsa. Wieslander nämner särskilt att biblioteket har starkt stöd från Malmö stad och reflekterar över att satsningen nog hade varit omöjlig i vissa andra kommuner, där intoleranta politiker på sistone har börjat plocka bort utländska barnböcker och oönskad konst.

Förutom huvudavdelningen med det förbjudna finns också historia och kontext, med faktaböcker om historia och mänskliga rättigheter.

En tom trästol mitt i rummet symboliserar de saknade författarna. Bibliotekarierna hoppas att Dawit Isaak en dag ska sitta där.

Magnus Timmerby, ordförande Humanisterna Syd


Dela artikeln
Taggar