LADDAR

Skriv för att söka

Dela artikeln

Humanisterna tilldelar i år Hedeniuspriset till Martin Hägglund för sina skrifter och föreläsningar som är djupt humanistiska och understryker betydelsen av demokrati. Han binder samman livets mening med en sekulär tro. En tro som utgörs av en dimension mellan oss och andra människor, här och nu. Hägglund belyser hur människans förgänglighet är grunden till den mening som vi skapar i vår relation med andra.

Vi människor värnar om våra liv och andras för att de är ändliga. Under vår begränsade tid har vi friheten att välja och ifrågasätta hur vårt liv ska levas. Med detta följer även ett personligt ansvar eftersom det är vi, snarare än en högre makt, som bedömer våra egna och andras handlingar. Martin Hägglund inspirerar oss att göra det bästa med det enda liv vi har.

 

Vårt enda liv

Martin Hägglund har slagit igenom stort i USA med sin bok This Life: Secular Faith and Spiritual Freedom, som nyligen utkommit på svenska som Vårt enda liv: Sekulär tro och andlig frihet. Så här beskriver förlaget boken:

Uppmärksammade och hyllade Vårt enda liv av filosofen Martin Hägglund är en djupt inspirerande bok om hur vi kan förändra våra liv, och förklarar hur vår strävan efter frihet och demokrati borde leda oss vidare bortom både religion och kapitalism. Hägglund menar att vi i stället för en religiös tro på evigheten bör fördjupa en sekulär tro som är hängiven vårt ändliga liv tillsammans. Han visar hur andliga frågor om frihet inte kan skiljas från ekonomiska och materiella villkor: allting handlar om hur vi behandlar varandra i det här livet och vad vi gör med vår tid.

Med utgångspunkt i stora filosofer från Aristoteles till Hegel och Marx, skönlitterära författare från Dante till Proust och Knausgård, ekonomer från Mill till Keynes och Hayek, och religiösa tänkare från Augustinus till Kierkegaard och Martin Luther King Jr, visar Hägglund vägen mot ett friare liv.

Martin Hägglund 2020 Vårt enda liv: Sekulär tro och andlig frihet. Volante. Översättning av Andreas Vesterlund


Dela artikeln
Taggar