LADDAR

Skriv för att söka

Nederländerna: Plugga på humanistiskt universitet

Dela artikeln

Utrecht är en gammal pittoresk medeltida stad med ringlande kanaler och charmiga hus. Det här är Nederländernas fjärde största stad, landets största universitet ligger här och kulturutbudet toppas endast av huvudstadens. Här doftar det nybakade stroopwafels och pommes frites från marknaden och ett av landets roligaste museum (www.museumspeelklok.nl) med mekaniska leksaker, speldosor, positiv och rumsstora spelande dansorkesterschabrak med inbyggda fioler och trummor finns att beskåda och höra på här.

Men här finns också något så unikt som ett humanistiskt universitet. Universitetet har utvecklats ur det nederländska humanistförbundets eget träningsinstitut. Där tränade man tidigt personal för rådgivningsarbete inom armén. Utbildningen var från början en tvåårig yrkesutbildning men utökades redan under 70-talet till treårig och i början av 80-talet till fyraårig. Man kände också att arbetsuppgifterna ställde högre och högre krav på förmågan att bemöta och coacha människor i kris och att utbildning därför krävde en högskoleutbildning. Därför grundades 1986 stiftelsen Stichting Humanistisch Instituut voor Wetenschappelijk Onderwijs en Onderzoek (HIWOO) (”Humanistiska Institutet för Vetenskaplig Undervisning och Forskning”). Sedan 1991 är HIWOO ombildat till universitet och heter De Universiteit voor Humanistiek (UvH).

Här fortsätter man att utbilda människor som vill arbeta med humanistisk rådgivning. Man kan utbilda sig inom humanism på kandidat- och masternivå, de har en master i vårdetik, en forskarutbildning, en ettårig officiantutbildning och ett utbytesprogram i internationell social rättvisa och tolerans. De har samarbete med Erasmusprogrammet för deltagande i kandidatprogrammets eller masterprogrammets första år, där utbildningen sker på engelska.

För mer information, se: www.uvh.nl/english

Janna Anstoot


Dela artikeln