LADDAR

Skriv för att söka

Rumänien: ”Äktenskap för ateister och bögar – en terroristhandling!”

Dela artikeln

Jag träffar Monica Belițoiu, rumänska humanistförbundets ordförande och hennes make Daniel Secara på internationell officiantkurs. De representerar Rumänien och berättar beredvilligt om landets humanistiska kämpar. Det är en liten men tapper skara rumäner som håller humanismens flagga högt där i landet vid Svarta havets strand. Det sekulära humanistförbundet ASUR – Asociaţia Secular-Umanistă din România har 65 medlemmar i ett land med 20 miljoner invånare. Flera är dessutom rumäner i exil. Daniel, som är projektkoordinator i förbundet säger lakoniskt att det väl delvis är på grund av den ortodoxa kyrkans starka grepp om landet, men att det bland unga också finns en utbredd ”apateism”. Nicolae Ceaușescus skugga faller dessutom fortfarande över det ateistiska varumärket och att vara kommunist är snäppet värre än att vara satanist i den rumänska folksjälen. Därför ökar inte förbundets medlemssiffror trots att många av förbundets utspel ger    stora rubriker i tidningarna och de är ganska välkända.   

Bild: Daniel Secara

”Äktenskap för ateister och bögar.”
Förbundet har fem humanistiska officianter varav de första tre utbildade sig genom skotska humanistförbundet och sedan har fortsatt utbilda andra intresserade i förbundet. Vigselceremonier är i Rumänien en rent statlig affär: alla får gå till rådhuset för att skriva på papper och själva akten, vare sig den är i kyrkan eller i humanistisk regi, är enbart av symboliskt, ej juridiskt värde. Humanisternas unika vinkel är att de kan erbjuda vigselceremonier till samkönade par som inte kan få ett juridiskt godkänt äktenskap. ”ÄKTENSKAP FÖR ATEISTER OCH BÖGAR – EN TERRORISTHANDLING!” skrek den ortodoxa kyrkan och tidningarna citeradeglatt med feta rubriker för sex år sedan men det är betydligt mindre kontroversiellt idag. Inte är det heller vare sig humanister eller ateister som främst utnyttjar humanisternas vigselverksamhet utan främst par i blandäktenskap där en person är katolik och en muslim, en är ateist och en är kristen, etc. Dessutom är man de enda i landet som erbjuder ceremonier på engelska och på franska så även par där någon i paret är ickerumän gifter sig ofta i humanistisk regi.

Bröllopsfotografen blev officiant
Daniel Secara är en av de fem officianterna i landet. Steget till att bli officiant var kort för Daniel som arbetat i många år som bröllopsfotograf och har ett stort nätverk inom bröllopsindustrin. Daniels humanistiska vigslar sker i privat regi i hans egna företag, men 10% av intäkterna går till humanistisk välgörenhetsverksamhet.

Humanistiskt välgörenhetsarbete
Förbundets medlemmar brinner för skolverksamhet för barn i socioekonomiska bristområden, i delar av landet med dåligt uppbyggd skolverksamhet och för undervisning av särskilt utsatta barn som romska barn och barn med funktionshinder. Man ordnar undervisningsläger och sommarskolor för dessa barn inom ramen för ”Școala Curioșilor” – nyfikenhetsskolor. Donationer till denna verksamhet kan ges via PayPal här: www.asur.ro/donatii/.

Vetenskapsfestival
Man anordnar också en årlig, veckolång vetenskapsfestival sista veckan i september: Bucharest Science Festival, med över 100 event huvudsakligen i Bukarest. Här finns workshops, utställningar och föredrag och man samarbetar med olika studentföreningar och internationella klubbar i staden. Man försöker också att sprida idén genom enstaka event i några andra städer. Programmet är imponerande och kan hittas här: www.bucharestsciencefestival.ro/ . Google translate is your friend.

Vetenskapskalender
Förbundets flaggskepp är den vetenskapskalender man ger ut varje år med hjälp av internationell crowdfounding. Den ortodoxa kyrkan i Rumänien har i åratal gett ut en religiös årskalender med information om olika helgon, religiösa regler för olika dagar, helgdagar markerade, etc. Denna hänger över diskbänken i varje gudfruktigt rumänskt hem. ASUR har gjort en vetenskaplig version av denna kalender där varje dag representeras av en vetenskapsman/kvinna, en vetenskaplig upptäckt eller dylikt som passar på den utvalda dagen. På juldagen firas givetvis Isaac Newtons födelsedag. Förbundet delar ut kalendrarna gratis i skolorna i hopp om att kunna bryta kyrkans inflytande över elevernas skolgång och sprida en mer vetenskapligt orienterad sekulär samhällssyn bland de unga medborgarna. Deras vetenskapskalenderidé har inspirerat flera andra länder och exempelvis har skotska och spanska humanistförbunden gjort sin egen version. Vill man göra en egen nationell version bistår ASUR gärna med sitt eget manus på engelska så har mycket av arbetet redan gjorts och man kan fokusera på att översätta och byta ut de mer nationella inslagen mot det egna landets upptäckter och ledargestalter.
Här nedan kan ni kolla på en video av den för att inspireras:

Janna Aanstoot

 

Dela artikeln