LADDAR

Skriv för att söka

Carl-Johan Kleberg 1929–2020

Dela artikeln

Den tidigare ordföranden i Humanisterna Carl-Johan Kleberg avled hastigt natten mellan 28-29 augusti. Han lämnar livet och oss andra, mitt i steget, 91 år gammal.

Jag träffade Carl-Johan för några dagar sedan då han deltog på Humanisterna Stockholms pubträff. Vi talade bland annat om Humanists Internationals publikation the Freedom of thought report. Han skulle också vara ombud vid Humanisternas kongress i oktober, där en motion om ceremoniverksamheten han inlämnat ska behandlas.

Carl-Johan var medlem och aktiv i Humanisterna i mer än 30 år. Han var förbundets ordförande åren 1999-2004, brann för Humanisternas ceremoniverksamhet och var eldsjälen bakom publiceringen av Den svenska högtidsboken (2000). Under hans tid som ordförande antogs ett nytt idé- och handlingsprogram, vilket beskrev den livsåskådningsorganisation Humanisterna blivit och fortfarande är. Vid förbundets 40-års firande förra året utsågs Carl-Johan till hedersmedlem.

I sin yrkesgärning arbetade Carl-Johan i huvudsak med kulturpolitik och i slutet av förra året gavs boken Har kulturpolitiken lyckats? ut, vilken skrevs ihop med Torbjörn Forsell. Han har också varit aktivist för hbtq-personers rättigheter och deltog i prideparader redan på 70-talet. Carl-Johan var engagerad i Rätten till en värdig död och på senare år har frågan om asyl för ensamkommande ungdomar från Afghanistan berört honom djupt.

Nu tar vi avsked av Carl-Johan och kommer fortsätta minnas en fin människa och stor humanist.

Ulf Gustafsson, förbundssekreterare


Dela artikeln
Taggar