LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Hederskultur – semantiskt felskär

Dela artikeln

Vi kan idag le åt försöken att få oss att säga släckbil i stället för brandbil. Många tycker det är positivt att höra äldre säga ”Jag är årsrik”. Idag säger vi inte längre förståndshandikappad eller efterbliven. Funktionsvariation innebär nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Intellektuella funktionsvariationer är en mer omfattande och beskrivande ersättning för de gamla nedvärderande och stigmatiserande orden. Ord och begrepp har stor betydelse! Jag vill uppmärksamma ett ord som leder helt fel och måste ersättas. Hederskultur består av heder och kultur. Båda orden positiva var för sig, men tillsammans blir det helt fel!

Det enda adekvata begreppet för de fruktansvärda uttrycksformer för människors ängslighet och obildning, som att knuffa döttrar, människor, från balkonger och tvinga manliga släktingar att agera övervakare åt, främst flickor, är Skamkultur.

”Hederskultur” har en positiv klangbotten för en yttre betraktare som inte är en del av detta, medan ”skamkultur” bättre stämmer överens med hur vi ser på hur dessa normer används för att kontrollera individers liv och begränsa deras frihet. Genom att använda begreppet ”skamkultur” betonar vi hur dessa regler kan påverka individernas självbild och psykiska hälsa negativt.

Att använda sig av traditioner och normer, ofta med religiösa förtecken, som syftar till att upprätthålla familjens ära genom att ta livet av människor är vidrigt. Rubriceringen måste vara överlagt mord. Möjligen, i enstaka fall, anstiftan till mord. Det finns inga som helst förmildrande omständigheter. Mord är mord. Punkt! FN:s deklaration om mänskliga rättigheter lämnar inga marginaler där.

Det är hög tid att media, främst public service, utmanar rådande begrepp och ersätter ”hederskultur” med ”skamkultur”. Det öppnar dörren för en mer nyanserad diskussion om de verkliga och allvarliga konsekvenser av dessa normer och bidrar därmed till att bryta stigmat. Genom att använda ”skamkultur” som benämning tar vi ett steg mot att initiera en dialog om de negativa konsekvenserna av dessa normer.

Att synliggöra och diskutera skamkulturen ger samhället möjlighet att arbeta för en mer inkluderande och respektfull framtid. Det ökar också förståelsen för de personliga påfrestningar som många individer kan uppleva, s a s på båda sidor om ”skranket”. Genom att utmana och byta ut begreppet sätter vi tonen för en viktig samhällsdialog som kan främja förändring och stödja dem som drabbas av detta tragiska.

Hur det än må vara med detta är det hög tid att sätta de Tidöpartier som håller med om allt detta, av helt fel d v s rasistiska och populistiska skäl, i Skamvrån. Eller de föredrar kanske Hedersvrån? Det kan vi unna dom. Länge.

Ulf Ekvall – Ordförande Humanisterna Gotland
Anne von Corswant – kassör Humanisterna Gotland


Dela artikeln
Taggar