LADDAR

Skriv för att söka

Hedeniuspristagare 2022: Nahid Persson

Dela artikeln

Årets Hedeniuspris tilldelas dokumentärfilmaren Nahid Persson för ett modigt filmskapande som berättar om förtrycket av kvinnor i Iran.

Sedan mitten av september 2022 har massiva folkliga protester mot kvinnoförtryck och för frihet pågått i Iran. Dessa inleddes efter att den 22-åriga Mahsa Amini dödats av polisen. Hon arresterades för att hon inte bar den i Iran obligatoriska slöjan på rätt sätt. Nu har protesterna pågått i två månader och under dessa har mer än 300 demonstranter dödats. Många kvinnor och barn. Över 15 000 personer ska ha arresterats.

Omvärlden måste göra allt för att stötta människorna i Iran och fördöma den islamistiska regimens brutala handlingar.

Kvinnoförtrycket i Iran, som tydligast manifesteras genom slöjtvånget, är ett grovt människorättsbrott, men vi i Sverige är inte okunniga om detta. En person som under många år berättat om det iranska förtrycket är dokumentärfilmaren Nahid Persson. Detta har hon bland annat gjort via filmerna Prostitution bakom slöjan (2004), Fyra fruar och en man (2007) och Be My Voice (2021). Filmerna skildrar livsöden i ett land där kvinnans liv är underordnat mannens. De upplyser, avslöjar, berör, och har kraft att förändra.

”Med tanke på de pågående demonstrationerna i Iran är det i år extra högtidligt att kunna uppmärksamma Nahid Persson genom att tilldela henne Hedeniuspriset. Hennes dokumentärer har såsom inga andra gett oss en inblick i förtryckets vardag och gett ansikten på de som drabbas. Kvinnor i Iran måste få sin frihet och sina mänskliga rättigheter respekterade nu”, säger Humanisternas ordförande David Rönnegard.

Humanisternas motivering

“Kvinna, Liv, Frihet. Orden ekar inte bara över hela Iran, utan ända till Sverige. De folkliga massprotesterna mot ett religiöst styre i Iran är i vår samtid en hoppingivande påminnelse om att människors strävan efter mänskliga rättigheter och frihet aldrig dör. Nahid Persson har under många år producerat dokumentärfilmer om kvinnors utsatthet i Iran, om kvinnor som lever i prostitution, om månggifte, och om kvinnors kamp mot slöjtvånget. Filmerna ger ansikten på människor och skildrar livsöden i ett land där kvinnans liv är underordnat mannens. De upplyser, avslöjar, berör, och har kraft att förändra. För sitt modiga filmskapande och berättande om kvinnors förtryck i Iran tilldelas Nahid Persson 2022 års Hedeniuspris.”


Dela artikeln
Taggar