LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Redaktörerna har ordet: Humanistisk politik

Dela artikeln

Det senaste numret av Humanisten ska nu börja dimpa ner i era brevlådor, om ni har papperstidning. Annars kan ni läsa artiklarna här, de kommer att läggas ut under våren.


Med detta nummer hoppas vi på att nå en större läsekrets då det är valår och vi önskar nå ut med de frågor som vi anser är viktiga humanistiska frågor.

Det här är inte en partipolitisk skrift. Våra frågor skär rakt igenom den politiska paletten och kan få olika lösningar beroende på vem som tar tag i frågorna. Men de har också stor potential att kunna drivas rakt igenom ett brett spektrum av humanistiskt lagda politiker i god samarbetsanda.

Vi anser att det sekulära samhället är en garant för det demokratiska system som värnar alla medborgare oavsett deras religiösa eller politiska hemvist (och deras etniska och sexuella bakgrund). Ett samhälle bör inte ta ställning för eller emot en specifik religion och detta gäller såväl i stat och parlament som i skola, militär, sjukvård och i kriser. Dessa frågor ser vi gärna en bred majoritet för i vår riksdag.

Vi organiserar varje år en sekulär ceremoni vid riksdagens öppnande. Det gör vi för att vi värnar om det demokratiska samhället och anser att det bör firas alldeles extra. Vi tycker inte att detta firande bör förvaltas av en kyrka som formelltsett ska vara skild från staten. Denna högtid kräver inget humanistiskt medlemskap. Vi undanber oss sekteristiska förtecken och välkomnar alla.

Vi önskar också att fler politiker får upp ögonen för Humanisterna som organisation. Många har uppfattningen att Humanisterna är en obskyr grupp arga medlemmar som hatar religion. Men det är sant att det finns sådana medlemmar i vår skara. Religionen har bidragit till lidande i flera av våra medlemmars liv, varför de gjort sig fria från förnedrande religiösa grupper som begränsat dem, deras vänner eller anhöriga i deras livsval och deras livsuttryck. Vi engagerar oss  också i samhällsfrågor som är en följd av religionens särställning framför barn och kvinnors mänskliga rättigheter, som omskärelse, hedersförtryck och religiösa friskolor.

Men Humanisterna är en komplexare förening än så. Vi vill främja existentiell hälsa och anser att existentiella frågor inte enbart tillhör religionen. Vi anordnar humanistiska ”konfirmationsläger” – livssynsläger – där ungdomar får diskutera viktiga frågor som etik och moral, mänskliga rättigheter, identitet och sexualitet. Vi erbjuder officianter till barnvälkomnanden, bröllop och begravning, och vi engagerar oss i existentiella frågor som dödshjälp.

Vår humanistiska hjälplinje heter Humanistisk medmänniska och nås om kvällarna 19-21, alla dagar utom tisdagar, på telefonnummer 010 551 5590.

Internationellt stödjer vi bl.a Humanisthjälpen på www.humanisthjalpen.se. Swish 90 02 791 och bankgiro: 90 02 791.

Ett stort tack till er politiker som orkar med det dagliga arbetet att förvalta vår demokrati!! För de av er som vill driva våra  frågor ställer vi gärna upp med bakgrundsfakta och stöd. Och ni är givetvis alltid välkomna som medlemmar!

Med hopp om ett gott valår och en stabil demokratisk process mot en fungerande regering.

Janna Aanstoot och Patrik Lindenfors


Dela artikeln
Taggar
Föregående artikel