LADDAR

Skriv för att söka

Björn Ulvaeus i Hela Sverige skramlar

Dela artikeln

Den 2 april talade Björn Ulvaeus vid galan Hela Sverige skramlar för Ukraina. Det han sa är värt att lyssna på igen, och igen.

”Det är för oss i Europa självklart att vi ska ta hand om flyktingarna från Ukraina. Det är det minsta vi kan göra för de som kämpar mot inkräktarna. De ska veta att vi vet att de kämpar för oss också. För den liberala demokratin, mot autokrati och diktatur. Många av de som valt att stanna kvar har skickat sina makar, barn och kanske föräldrar, ur landet för att sätt dem i säkerhet. Och det är vår uppgift som medmänniskor att också se till att de kommer i säkerhet. Allt detta elände beror på en man – en skitstövel. …
Ukraina utkämpar striden för oss. De petar sönder trygghetsbubblan som vi gamla trötta demokratier blåst upp omkring oss. De visar hur de är villiga att satsa sina liv för de friheter som vi tagit för givna så länge. De väcker oss i vår slummer och yrvakna, förskräckta, påminns vi om att omsorgen om den bräckliga demokratin är livsviktig. …
[Vi ska göra] det vi faktiskt kan göra och måste göra för den lilla människan och därmed också för idéen om att leva i fred och frihet.”

Det går fortfarande att hjälpa Ukraina via Radiohjälpen swisha till 90 1950 6.


Dela artikeln
Taggar