LADDAR

Skriv för att söka

Humanisthjälpen: Hur en medlemsinsamling blev till internationell hjälp

Dela artikeln

Internationell Humanitär hjälpverksamhet drivs av Humanist-organisationer i många länder. Hos oss fanns liknande önskemål redan från starten på 80-talet. På årsmötet i april 2008 blev det verklighet. Mötet tog beslut att driva en humanitär medlemsinsamling. Medlemmar fick äntligen chansen att under sekulär-humanistiskt inseende hjälpa medmänniskor i nöd. Det blev en stor framgång.

På årsmötet presenterade en skärmutställning insamlingens hjälpmål, ett ideellt drivet kvinnohus med daghem i Agadir, Marocko. Där räddades mödrar som blivit gravida utan att vara gifta. De hade jagats bort av sina familjer, av heder och skam. Lämnade i stor misär att överleva bäst de kunde i ökenhetta eller snöfyllda berg.

Räddade kvinnohus
På årsmötet såg integrationsminister Nyamko Sabuni utställningen, hon bekräftade behovet av stöd till hedersutsatta i många länder. Medlemsinsamlingen gav snabbt donatorer som räddade ekonomin för kvinnohuset. Donationerna gav även hjälp vid den stora jordbävningen i Haiti 2010.

Blev 90-stiftelse
Insamlingen lockade även donatorer som inte var medlemmar. Det km frågor om hur gåvorna kontrollerades, insamlingen hade inget 90-nummer från Svensk Insamlingskontroll. Humanisterna Väst ansvarade för administration och kassa. En Gåvorapport skickades ut fyra gånger om året. Slutligen blev arbetet övermäktigt. Efter ett års diskussioner och med stöd från förbundet, omvandlades insamlingen 2012 till en registrerad 90-stiftelse, HumanistHjälpen.

Nigeria i norskt samarbete
Nya donatorer anslöt sig snabbt. Det internationella samarbetet ökade, bland annat genom norska humanisternas hjälporganisation. Den gemensamma hjälpen räddade nigerianska barn från tortyr och mord, då de av olika församlingar anklagades för att vara häxor och trollkarlar.

Marocko
I Marocko stöds nu ytterligare ett kvinnohus. Samt ett barnhem, där pojkar till ensamstående mödrar räddas från ett liv på gatan. En tongivande socialarbetare i Marocko är Mme Mahjouba Edbouche, grundare av de båda kvinnohusen. Hennes arbete får nu praktiskt stöd även av sociala myndigheter. Samhället börja få upp ögonen för det orättfärdiga i hur ogifta mödrar med barn behandlas. Ett stort center för skydd och utbildning planeras. Jämfört med för tio år sedan är detta en otrolig framgång.

Uganda
I Uganda drivs skolor traditionellt av kyrkor och församlingar. Men flera sekulär-humanistiska skolor växer nu fram. HumanistHjälpens donatorer stöder en sådan. Skolan beslöt sig för inriktningen efter ett överfall lett av häxdoktorer/präster. Över hundra fäder till skolbarn mördades.

Sexuellt avvikande saknar rättigheter i Uganda. Religiöst färgade traditioner från kolonialtiden styr. Starka krafter vill återinföra dödsstraff. Hbtq-aktivister förföljs, misshandlas och mördas. HumanistHjälpens donatorer stödjer en nationell paraplyorganisation för landets olika hbtq-rörelser.

Sverige

Även i Sverige styr konfessionella och traditionella miljöer, hur barn och unga skall växa upp. Tusentals unga lever i hedersmiljöer där de misshandlas, hotas, försvinner eller gifts bort mot sin vilja. HumanistHjälpens donatorer stöder organisationer som aktivt arbetar mot detta. Bland annat GAPF och VHEK. Även Hjälpkällan får stöd, de hjälper dem som lämnar slutna religiösa samfund och sekter. Uppsala Kvinnojour får också stöd för sitt program mot spirituellt våld mot kvinnor.

Stort tack!

Alla som nås av hjälpen riktar ett stort tack till alla varmhjärtade, trogna donatorer genom åren! Allt arbete i stiftelsen görs ideellt, känn er säkra på att gåvorna går dit de ska.

Sven Olof Andersson, styrelseordförande HumanistHjälpen


Dela artikeln
Taggar