LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Officiantutbildning 2019

Dela artikeln

Irene Rune, trea från höger och Urban Jansson, femma från höger, tillsammans med eleverna utanför Röda huset där kursen genomfördes.

I höstas genomfördes liksom tidigare år en utbildning av nya officianter. Denna gång prövade vi en helt ny lokal, belägen på Hisingen i Göteborg. Alla elever tyckte det var ett perfekt ställe, varför vi även nästa gång kommer att hålla till på samma ställe. Det är Humanisterna Västs ordförande Jan Sjöö, som ordnat ett hus i mitten av ett bostadsrättsområde. Bra lokaler är viktigt för att skapa trivsel i gruppen och att alla skall känna sig trygga då man framför sina ceremonier.

Totalt 13 elever från olika delar av landet hade kommit för att utbilda sig till officiant. Några av eleverna hade redan innan kursen bestämt sig för vilka av våra tre ceremonier de skulle ägna sig åt. Några var intresserade av alla tre ceremonierna och några hade bestämt att hålla sig till en eller två.

Pedagogiken är enkel. Första helgen som var i oktober gick vi igenom teorin kring de olika ceremonierna. Eleverna fick även en del uppgifter att lösa i mindre grupper. Uppgifterna handlade bland annat om kniviga situationer man kan ställas inför som officiant. En del av uppgifterna skapade mycket debatt, vilket är utvecklande för både elever och oss lärare. Under söndagen fick eleverna välja ut två ceremonier man ville genomföra helgen i november. Som förberedelse skapade vi tvåmannateam där man fick intervjua varandra – en spelade officiant och en spelade ”kund”. Begreppet ”kund” använder vi för att beskriva föräldrarna till ett barn i samband med ett barnvälkomnande, ett par som önskar viga sig eller anhöriga i samband med en begravning.

Under den andra helgen, som genomfördes fyra veckor efter den första, var fokus på att alla elever skulle genomföra två ceremonier var. Under ganska realistiska former möblerade vi lokalen så att det såg ut som ett kapell med närvarande gäster då begravningarna genomfördes. Vi hade även rekvisita så att namngivningar och vigslar kunde genomföras med rätt stämning. Eleverna gjorde väldigt fina ceremonier och vi uppmärksammade några som lagt ned mycket fint förberedelsearbete.

Merparten av ceremonierna blev tyvärr begravningar, vilket kan vara lite tungt att närvara på. Därför bröt vi av med en liten utflykt på söndag förmiddag. Vi tog en gemensam promenad upp till Rambergets topp, där man kan se hela Göteborg. Frisk luft och lite motion gjorde att vi orkade med alla elevernas ceremonier.

För att eleverna skall ha möjlighet att lära känna varandra lite bättre hade vi under lördagskvällarna en liten måltid då vi åt buffé i lokalen. Första kvällen sjöngs det tillsammans och andra kvällen hade vi bland annat lite frågesport.

Det allra sista på kursen är utvärdering. Irene Rune och undertecknad fick bra feedback från eleverna. Eleverna på kursen 2018 var missnöjda med lokalen vi hade i Stockholm. Detta hade vi åtgärdat och fick överlag mycket bra omdömen.

Sedan 2013 har Irene och undertecknad ansvarat för utbildning av nya officianter. I snitt har det blivit cirka 13 elever per till tillfälle. Sammanlagt har Humanisterna knappt 50 officianter runt om i landet, men det finns ställen i Sverige där det fortfarande saknas officianter. Planen är därför att vi kör en exakt likadan kurs i september och oktober i år. Närmare tio personer har i dagsläget betalat in kursavgiften och det finns plats för ytterligare intresserade elever. Är du intresserad kan du skicka ett mail till ceremonier@humanisterna.se

Urban Jansson


Dela artikeln
Taggar