LADDAR

Skriv för att söka

Dela artikeln

– ”Världs Hijab-dagen”
ett samarbete med förtryckarna

Det har nu gått över ett decennium sedan islamiska rörelser i väst benämnde den första februari som ”Världs Hijab-dagen”. Den 1 februari organiserar islamister evenemang och ceremonier för att normalisera hijab och framställa islam som det valda och identitetsbärande för Mellanöstern. Dessa islamister, som betraktas som betydande faktorer för tillväxten av högerextremism och rasism i väst, blundar för brott mot kvinnor och människor i islamdrabbade länder. De framställer förslöjning och islam skamlöst som val och identitet för människor i Mellanöstern och flyktingar i väst. I praktiken är Hijab-dagen en möjlighet för islamiska regeringar, som den islamiska regimen i Iran, att utnyttja demokratierna i väst och sprida sin islamiska propaganda i Europa och Nordamerika, och försöka rena sitt blodfläckade och kriminella rykte.

Årets Hijabdag är dock ännu mer absurd än tidigare år. De som stöder och rättfärdigar islamistisk apartheid mot kvinnor förbereder sig för Hijab-dagen detta år medan den revolutionära sloganen ”Kvinna, Liv, Frihet” stormar mot dem, och generation Z i Iran har skapat islamska förslöjningskontroverser i det offentliga rummet. Den omfattande avtäckningen av kvinnor i Iran och hela regionen har skapat ett nytt politisk paradigm, och islamism hatas mer av folket i Mellanöstern och Nordafrika än tidigare.

Dessa islamiska hijabis förbereder sig för att fira sin Hijab-dag medan kvinnor i Iran utsätts för våld varje dag på grund av islamisk förslöjning. Men islamisterna möter motstånd. Roya Heshmatis modiga motstånd mot islamisk förslöjning har fått rubriker över hela världen. I början av januari mottog hon sitt straff för att ha uppträtt obeslöjad. Straffet var att bli piskad i vad hon beskrivit som en medeltida tortyrkammare.

Därför förklarar vi som sekularister, vi som har upplevt år av orättvisa och förtryck under islamisk förslöjning, vår protest mot Världs Hijab-dagen genom att dela våra avslöjade bilder, för att säga att islamisk förslöjning inte är vår identitet eller val. Hijab är faktiskt sexism mot kvinnor och ett verktyg för islamiska regimer att förtrycka samhällen och sekulära aktivister och rörelser.

Centrala kommittén för ex-muslimer i Skandinavien
Januari 2024

 

 


Dela artikeln
Taggar