LADDAR

Skriv för att söka

Årets Hedeniuspris till Carl Johan De Geer

Dela artikeln

Vid årets höstkonferens utdelades 2023 års Hedeniuspris vilket i år tilldelades konstnären Carl Johan De Geer för hans provocerande konstnärliga gärning, som en viktig del av demokratin. De Geer tog med märkbar vördnad emot priset och läste några väl valda religionskritiska rader ur sin senaste bok Fläckar. Han valde också att ge en liten känga åt vårt tråkigt utformade diplom som ej står i paritet med Republikanska föreningens årliga pris Årets Republikan, vars diplom utformas av De Geer själv.

Motiveringen till årets Hedeniuspristagare lyder som följer:

I samband med koranbränningarna under året har verket ”Skända flaggan” återigen aktualiserats, bland annat genom att inspirera till en variant med Turkiets flagga. Reaktionerna på koranbränningarna har inom och utom våra gränser varit våldsamma, den svenska flaggan har bränts som en motprotest, och nu diskuteras åter igen begränsningar av yttrandefriheten, demonstrationsfriheten och den konstnärlig friheten.

”Skända flaggan” gjordes 1967 och väckte då anstöt. Polisen beslagtog detta och andra konstverk och Carl Johan De Geer dömdes till dagsböter för uppvigling och skymfande av svensk och utländsk rikssymbol. Denna händelse var en del av den samhällsutveckling som ledda fram till en lagändring som 1971 stärkte yttrandefriheten och gjorde det tillåtet att skända nationsflaggor. Vid samma lagändring avskaffades lagen om trosfrid, vår sista hädelselag.

Carl Johan de Geer har bidragit till att skapa ett samhälle som förmår att uppskatta och försvara utmanande och skändande konst. Ett samhälle där hädelse och drift med makten och auktoriteter är en viktig del av demokratin, samhällsklimatet och yttrandefriheten. Han är ständigt aktuell och ständigt oroande och engagerande för en ny publik.

I en tid när konfliktnivån är mycket stor, internationellt och nationellt, bör vi vara extra vaksamma så att det inte sker ogenomtänkta inskränkningar av vår rätt att utrycka oss. Konsten är ofta det första som
totalitära politiker inskränker. När konsten förlorar sitt syre är demokratin hotad. Den är som kanariefågeln i gruvan. Vi vill med detta pris uppmärksamma Carl Johan De Geers konstnärskap och vikten av konstnärlig frihet, sa Humanisternas ordförande David Rönnegard vid prisutdelningen.


Dela artikeln
Taggar