LADDAR

Skriv för att söka

Ett moraliskt haveri i RFSL

Dela artikeln

Kring millennieskiftet cirkulerade ett upprop riktat mot antisemitism, islamofobi, främlingsfientlighet och homofobi. En av undertecknarna var hbtq-organisationen RFSL. Emellertid är det ju ett faktum att en ansenlig del av både homofobin och antisemitismen har sitt ursprung i islam. Jag skrev därför en motion till RFSLs kongress 2003, där jag föreslog att förbundet skulle fastslå ”att det också finns en välgrundad rädsla för islam”. Alltså en välgrundad rädsla vid sidan av den ogrundade rädslan, islamofobin. Islam är ju, liksom andra religioner, en lära på gott och ont, och den har både tilltalande och skrämmande sidor. Jag visade detta med klargörande exempel.

Motionen avslogs, och rasism-anklagelserna haglade i debatten. All islamrädsla är islamofobisk, lät man förstå, även den som förföljda hbtq-personer känner i shariastyrda länder, som inte tillåter homosexualitet. Man låtsades som om man skulle döma ut hela islam, om man påtalade förtrycket i denna religion, vilket givetvis är en befängd uppfattning.

Man skrev bland annat ”Vi respekterar fullt ut de religioner som finns, men kan däremot inte respektera hbt-fientliga uttalanden och ageranden.” Som var och en kan se går dessa bägge utsagor inte ihop. Om man respekterar religionerna ”fullt ut” så respekterar man också deras hbt-fientlighet. Det är vad RFSL gjorde, till glädje för reaktionära och homohatande imamer och präster. Ett värre svek är svårt att tänka sig!

Genom sitt homofobiska ställnings-tagande bidrog RFSL till att den starkt gayfientliga islamismen fick fäste och spridning i vårt land, vilket framför allt har gjort hbtq-muslimernas tillvaro svårare.

När de hårda islamistiska hbtq-förföljelserna fortsättningsvis påtalades och kritiserades sa man ofta på RFSL-håll: ”Vi ska inte ställa en förtryckt minoritet mot en annan.” Man jämställde alltså förövare och offer, och klarade inte att skilja dem åt. Mäktiga ayatollor, som med lagens hjälp mördar homosexuella, sågs av ideologiskt förvirrade hbtq-aktivister som förtryckta minoritetsrepresentanter, förtjänta av vår solidaritet. RFSL Ungdom hyllade dessutom den homofobiska organisationen Sveriges Unga Muslimer som ett föredöme i kampen mot fördomarna!

Lyckligtvis har RFSL dock inte alltid följt de skandalösa uttalandena 2003 och senare. I strid med dessa har man ibland framfört kritik även mot islamisk och annan religiös homofobi, även om kritiken ofta har suttit långt inne.

Men RFSL har aldrig uttryckligen tagit avstånd från de förvillelser man tidigare hemfallit åt. Inte heller har man analyserat hur de var möjliga, eller gjort någon självrannsakan. RFSL-homofobin förblir en skamfläck på hbtq-rörelsen.

Lars Torstensson
Foto & copyright: Susanne Hultman
https://susannehultman.se
Creative Commons Erkännande-Ickekommersiell-IngaBearbetningar 4.0 Unported-licens


Dela artikeln