LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Redaktörerna har ordet: Moral

Dela artikeln

”En av de frågor som den sekulära berättelsen, som avvisar Gud och sätter den individuella människan i centrum, lämnar obesvarad, är vad som utgör grunden för denna åtskillnad mellan rätt och fel.” skriver Världen idag om MORAL i sin ledare 2018 då Joel Halldorf kom ut med sin bok Gud: Återkomsten. Världen idag är en svensk dagstidning självbetecknad som obunden bibeltrogen, evangelisk-karismatisk och värdekonservativ.

Det den religiösa moralens väktare missar är dock att moral på intet sätt är ett enkelt konstaterande av Guds vilja, av rätt och fel. Att tänka rätt är möjligen stort, men det är inte lätt. Filosofin erbjuder oss flera olika perspektiv. Det finns pliktetik, sinnelagsetik, konsekvensetik och så vidare. Moral verkar inte vara något som är hugget i sten, varken av gudar eller av människor. Moral är diskuterbart, kontextberoende och har förändrats över tid. Om man ska bedöma och jämföra hur bra olika etiska teorier är måste man dessutom gå utanför den specifika teorin och ta ett metaperspektiv. Då hamnar man i det som kallas metaetik.

Utan att kunna erbjuda ett sammansatt epos över hur man ska tänka i varje betänklig moralisk fråga erbjuder vi i detta nummer av Humanisten några nedslag i moralens träsk såväl som dess fria vida vatten. Bland annat bjuder en av era redaktörer (Patrik) på utdrag ur sin nyligen utgivna bok Äckel. I boken ingår det en del resonemang om just metaetik. Det är här äckel spelar roll. En del saker anser vi helt enkelt är fel, inte för att vi har en genomtänkt tanke om varför, utan för att Usch!

Det här numret kommer inte att lösa era moraliska dilemman. Kanske kommer det att ge upphov till fler? Då kan ni vara i behov av en filosofisk praktiker som kan reda i era moraliska funderingar. Ida Hallgren, filosofisk praktiker, berättar mer om detta. På flera håll i Sverige har Humanisterna börjat använda Ida Hallgrens och Pontus Nilsens Öppna kort, en metod för existentiella samtal, grundat i WHO’s rekommendation att medlemsländerna bör komplettera sitt folkhälsoarbete med arbete för existentiell hälsa.

Trevlig läsning och en god sommar önskas er,
Janna & Patrik


Dela artikeln
Taggar