LADDAR

Skriv för att söka

Varför är sekulära humanister så kritiska mot religion och pseudovetenskap?

Dela artikeln

De som kan få dig att tro på absurditeter kan få dig att utföra illdåd.

Voltaire, filosof och författare, ur Questions sur les miracles (1765).

För några år sedan dog en tolvårig cancersjuk flicka därför att hennes pappa trodde mer på en mirakeldoktor i Brasilien med påstått helande krafter än på modern cancervård med cellgift och strålbehandling. Kanske hade flickan ändå inte överlevt sin sjukdom, men hennes chanser hade varit betydligt större med bra behandling.

En tjugoårig kvinna i Indien fick inte gifta sig med sin älskade, för att familjens astrolog analyserade den blivande makens horoskop och konstaterade att planeterna stod fel när han föddes. Stjärnorna visade att han var fel man för flickan. Att de älskade varandra spelade ingen roll.

En svensk 45-årig pappa blev ertappad då han droppade olja, sprit och kryddor i ögonen på sina två döttrar, elva och tretton år gamla. Pappan menade att de var besatta av onda andar, som behövde drivas ut med exorcism.

Den 41-årige afghanska medborgaren Abdul Rahman ställdes inför rätta i en muslimsk domstol i Kabul. Hans brott var att han konverterade från islam till kristendom. Straffet enligt sharialagarna är döden. På grund av internationella påtryckningar släpptes dock Rahman. Han lyckades senare fly till Italien.

I en bergsby i Snitpurdistriktet i norra Indien ställdes en teplantagearbetare inför rätta tillsammans med sina fyra barn. Familjen anklagades för att ha förgiftat dricksvattnet i byn med hjälp av häxkonst och magiska krafter. De dömdes till döden med halshuggning i en offentlig avrättning, varefter de avhuggna huvudena offrades till högre makter. Byns talesman sa till BBC att halshuggningen var ett sätt att lugna gudarna.

En tonårsflicka i norra Sverige levde tillsammans med en man som slog henne. Hon gick till en spåman som spådde henne med tarotkort. Han hävdade att hon bara gick igenom en jobbig fas i sin relation, men att korten visade att hennes sambo skulle få kontroll över sitt temperament när de fick barn tillsammans. Spåmannens råd fick henne att stanna, något som hade kunnat kosta henne livet.

Tyvärr finns mycket pengar att tjäna på människors sorg och längtan. New age, kvacksalveri, religion, astrologi och annan vidskepelse är inte harmlöst. De spelar större roll än vad vi tror.

Religioner gör vissa påståenden om hur världen är, om exempelvis gudar och själar, som man förväntas tro på utan belägg. Att uppmuntra människors benägenhet att tro på något utan belägg är att stödja godtrogenhet och vidskeplighet.

Religiös etik är ibland rigid, fastslagen en gång för alla, och kan därmed låsa människors möjlighet att tänka rationellt och agera etiskt. Gamla religiösa regler kan vara oanvändbara när det handlar om nutida etiska problem, där det i stället krävs förnuft och diskussion inför de nya omständigheterna.

Religiösa auktoriteter har använts och används ibland fortfarande för att motivera förtryck, diskriminering och orättvisor – till exempel mot kvinnor, homosexuella och vissa etniska och religiösa grupper. Religion har använts genom tiderna för att motivera meningslösa regler mot njutning, till exempel onani och sex före äktenskapet.

Organiserad religion har orsakat djupa klyftor mellan människor, grupper och stater. Religiösa skillnader har varit och är fortfarande en vanlig orsak till krig. Detta gäller även religioner där religiösa ledare predikat fred. Religion kan kväva fri debatt genom att hålla saker för heliga. Många länder har hädelselagstiftning och har alltså i lag förbjudit kritik och bestraffar sådan hårt.

Ett förespråkande av bön och offer kan förhindra människor att mer aktivt försöka lösa sina problem eller söka verklig hjälp. Tron på ett liv efter döden kan betyda att människor är mindre motiverade att slåss mot orättvisor och elände i det här livet. Därför står de ut med lidande när de egentligen borde försöka göra något åt orsaken. Tanken att det finns en bättre värld i livet efter detta förminskar det liv som vi har tillgängligt här och nu. Det här är några av de många skadeverkningar som religion och pseudovetenskap kan föra med sig.

Sekulära humanister tror att den här världen och det här livet är allt vi har. Vi bör därför försöka leva så fullständiga och lyckliga liv som möjligt och underlätta för andra att få chansen att göra detsamma. Alla människor har rätt att med utgångspunkt i förnuft och medmänsklighet bli bedömda utifrån sina egna förtjänster. Vi har bara oss själva och varandra.

Patrik Lindenfors & Christer Sturmark 2018 Sekulär humanism, förnuft, omtanke, ansvar  (165–167).


Dela artikeln
Taggar