LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Valvecka! Liberalerna har ordet: “Mitt Sverige år 2030”

Dela artikeln

Inför valet har vi bett politiker från alla riksdagspartier att dela några tankar med Humanistens läsare. Eftersom Lina Nordquist sitter i Humanisternas styrelse kom Liberalerna först. Sen följer partierna i storleksordning.


Gunnar gråter i Sverige år 2030. I en lummig park sitter han lutad mot ett träd medan axlarna rycker – han har just gått i konkurs. En bit bort klättrar några lågstadiebarn högt över marken i en klätterställning. Tre män äter lunchmacka på en parkbänk och skrattar tillsammans.

”Minns ni när örtbad, hydroterapi, saltrum och skrattgympa räknades som skattebefriad friskvård, men inte jakt, löparskor, motionslopp eller träning med hund?!”

Gunnar drar jackan tätare om sig. Det är hans gamla liv de skrattar åt. Under många år sålde han frukostflingor som han sade stärkte immunförsvaret, men nu har lagen ändrats och när ogrundade löften förbjöds, då försvann kunderna. Gunnar försökte nog anpassa sig, visst gjorde han det. Han var certifierad-auktoriserad-licensierad terapeut också, erbjöd örter, handpåläggning, metallpartiklar i vatten och lösningar med två molekyler av ett ämne med oklar effekt. Även det var förr. Alla varor blev stående i kassar nere i källarförrådet när Gunnar inte längre fick locka till sig kunder med allvarliga sjukdomar. Harry Potter-sjukhusens och de magiska örternas tid är förbi – i Sverige förekommer inte längre behandlingsmetoder som saknar vetenskaplig grund. Kollegial granskning är år 2030 ett självklart inslag i svensk sjukvård. Det ger kliniker och mottagningar en regelbunden internationell sakkunnigblick på behandlingsmetoder, arbetssätt och -miljö. Både i socialtjänst och sjukvård följs behandlingar strukturerat upp och icke-fungerande metoder fasas ut.

Gunnar i parken snyter sig och slutar gråta. Det var ändå inte hans metallpartiklar kunderna ville ha, han vet ju det. Människorna sökte hopp och omtanke. Sedan den moderna sjukvården sopade undan detaljstyrning och överbyråkrati ryms hoppet och medmänskligheten även på helt vanliga klinker. Han ser sig omkring och ljusnar lite. Här var ett utanförskapsområde förr, med parallella villkor och utan skyddsnät. Det är svårt att tro idag.

I Sverige 2030 förhandlar staten aldrig längre bort en människas grundlagsstadgade rättigheter med hänvisningar till dialog, kompromiss eller tolerans. Ingen legitimerar längre parallellsamhällen med särregleverk – alla personer i Sverige har nu samma ansvar och samma rättigheter, oavsett var hon bor och vilken familj hon fötts in i.

Varje invånare i Sverige får i skolan och i SFI veta att det är deras fulla rättighet att utöva en religion och en lika självklar rättighet att inte göra det. För att den rättigheten ska vara på riktigt är barnens skoldagar helt fria från konfessionella inslag. Skolor kan drivas med särskilt fokus på nationella minoriteter, men inte med fokus på religion. Alla skolor i landet uppmuntrar till nyfikenhet och kritiskt tänkande, och de fördömer dogmatism. Tonåringarnas mest populära Youtuber leder programmet ”When facts change, we change our minds”.

Varje människa har år 2030 ovillkorlig rätt till sitt liv och sin kropp. Därför kan föräldrar aldrig lägga in veto som hindrar barn från att få simundervisning eller sexualkunskap. Därför har barn rätt att söka vård utan sina föräldrars vetskap om föräldrarna annars skulle hindra dem från att få hjälp. Därför är aborträtten inpräntad i grundlagen med lysande bläck. Årets mest sedda dokumentär handlar om den sista demokratirevolutionen – den när hedersförtrycket upphörde i Sverige.

Lågstadiebarnen hoppar ned från klätterställningen en bit bort och tar paus från klättrandet i gräset alldeles nära Gunnar. En flicka med knölig fjäderhatt vill bli forskare. Hennes kompis har morrhår i tusch, grön tröja och blinkande skor. Han vill bli kronprinsessa eller trollodil.

”Fast trollodiler och kronprinsessor finns ju inte på riktigt”, säger han och ser ned mot skorna.

”Äsch, det gör inget”, säger flickan med fjäderhatten och smetar ut ett av hans morrhår med en hand över kinden. ”Min mamma fick ett jätteroligt jobb när hon hade blivit svensk medborgare. Du kan bli president som hon!”

Lina Nordquist
Riksdagsledamot (L)
Styrelseledamot Humanisterna


Dela artikeln
Taggar