LADDAR

Skriv för att söka

Frågor för Utrikesdepartementet: Krigs- och livsmedelspolitik ger hungersnöd

Dela artikeln

 

Var tredje sked mat finns inte längre. Det är verkligheten på de hjälpmål HumanistHjälpen har i Marocko och Uganda. Och till den mat som ändå blir kvar på tallriken finns allt mindre ekonomisk hjälp att få. Det är resultatet av den förödande krigs- och livsmedelspolitik som nu hotar en femtedel av jordens befolkning.

Efter krigsutbrottet i Ukraina har exporten av vete, korn och majs från Ryssland och Ukraina nästan upphört. Ute i världen stiger priserna på basvaror enormt i takt med livsmedelsbristen. Redan svältande tvingas nu hungra 30-40 procent mera.

Svältkatastrof väntar för 1,7 miljarder
FN:s generalsekreterare António Guterres gav nyligen de hemska siffrorna. En svältkatastrof väntar för uppemot 1.7 miljarder människor. Om inte vi som kan äta oss mätta stoppar den. För råvarorna och pengarna finns. Allt handlar om fördelning, ekonomisk politik – och humanitär hjälp.

Under Covid-åren såg vi inom HumanistHjälpen hur förutsättningarna på våra hjälpmål sjönk. Isolering och dyr logistik sänkte hjälpförmågan på plats. Offerviljan hos donatorer sjönk också. Omsorg om den egna existensen fick en naturlig prioritering. I den nu rådande krigssituationen och uppfattade hot mot vårt land, ser vi en fördjupad utveckling. Redan hungriga svälter, på samma gång som nästan all ekonomisk hjälp riktas mot flyktingströmmarna från Ukraina.

Ukraina i fokus, svältande sviks
Generalsekreterare António Guterres kommenterar just detta faktum då han säger:

”Men medan en stor del av världen har visat solidaritet med befolkningen i Ukraina, ser vi inga tecken på samma stöd för de 1,7 miljarderna andra potentiella offer för det här kriget. Vi har en klar moralisk plikt att stötta dem, överallt i världen.”

HumanistHjälpen vädjar: Fyll tallriken igen!
HumanistHjälpen vädjar nu om akut hjälp för utsatta kvinnor och barn på våra hjälpmål i Marocko och Uganda. Hjälp oss ersätta de 30-40 procent av mattallriken som försvunnit. På kvinnohus, barnhem, förskolor och skolmatsalar behövs näringen. De drabbade vi försöker stödja riskerar att bli undernärda. I undernäringens spår följer sämre hälsa och utbildning, liksom sämre samhällsutveckling mot mänskliga rättigheter.

Snälla, hjälp till innan tallriken är helt tom, donera nu! Hundra kronor ger idag cirka hundra portioner gröt till hungriga barn, tidigare gav det cirka 150 portioner.

Swish 90 02 791  Plusgiro 90 02 79-1
Månadsgivare behövs! För 100 kr/mån SMS:a MÅNADSGÅVA100 till 72901.
Läs mer på humanisthjälpen.se

HumanistHjälpens styrelse


Dela artikeln
Taggar