LADDAR

Skriv för att söka

Hedeniuspristagare 2021: Dawit Isaak-biblioteket

Dela artikeln

Årets Hedeniuspris tilldelas Dawit Isaak-biblioteket för deras arbete för främjandet av fri åsiktsbildning och yttrandefrihet.

Dawit Isaak-biblioteket invigdes i september 2020 och har tagit sitt namn efter Dawit Isaak, EU:s enda samvetsfånge, som i år suttit fängslad i Eritrea i 20 år. De uppmärksammar hur det fria ordet genom tiderna och fram till idag begränsats.

Biblioteket i Malmö är unik i världen med sitt fokus på yttrandefrihet. I sina hyllor har de tusentals exempel från hela världen på litteratur och musik som förbjudits och censurerats. Från kända humanister som Salman Rushdie och Taslima Nasrin till regimkritiker, journalister, homosexuella och feminister. Initiativet ger det fria ordet och den konstnärliga yttrandefriheten en synlig plats.

“Det är en ära att i år få tilldela Hedeniuspriset till Dawit Isaak-biblioteket. Vi ska aldrig ta våra friheter och rättigheter för givna. Nyauktoritära strömningar i flera länder visar att samhällen kan backa, och det börjar ofta med att yttrandefriheten stryps. Dawit Isaak-biblioteket tillgängliggör verk som utsatts för censur eller förbud, och slår vakt om yttrandefriheten”, säger Humanisternas ordförande David Rönnegard.

Humanisternas motivering

Förbud, censur, och hot mot författare och konstnärer, i Sverige och den övriga världen, fortsätter att utgöra ett hot mot yttrandefriheten. Friheten att utrycka sig fritt är avgörande för vår demokrati genom det fria utbytet av idéer, samt en förutsättning för människans konstnärliga utlopp.

Dawit Isaak-Biblioteket uppmärksammar hur det fria yttrandet har förbjudits och censurerats genom tiderna och fram till idag. Dawit Isaak-biblioteket är unik i världen med sitt fokus på yttrandefrihet. I sina hyllor har biblioteket tusentals exempel från hela världen på litteratur och musik som förbjudits och censurerats. Från kända humanister som Salman Rushdie och Taslima Nasrin till regimkritiker, journalister, homosexuella och feminister. Initiativet har givit det fria ordet och den konstnärliga yttrandefriheten en synlig plats.

Biblioteket har tagit sitt namn efter Dawit Isaak, EU:s enda samvetsfånge, som i år suttit fängslad i Eritrea i 20 år. För främjandet av fri åsiktsbildning och yttrandefrihet tilldelas Dawit Isaak-biblioteket 2021 års Hedeniuspris.


Dela artikeln
Taggar