LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Redaktörerna har ordet – Godhet

Dela artikeln

Det senaste numret av Humanisten ska nu börja dimpa ner i era brevlådor, om ni har papperstidning. Annars kan ni läsa artiklarna här, de kommer att läggas ut under vintern.


Vadå godhet?

Inget ämne krånglar till tankarna som detta nummers tema. Det kan väcka skuld och skam och ångest: Är jag god nog? Måste man vara god? Vad är egentligen godhet? Det ställer filosofiska grundtankar på sin spets. Är det goda handlingar som räknas eller goda avsikter? Eller handlar det bara om goda konsekvenser?

För att svara på sådana frågor måste man först reda ut det här med vad ”god” egentligen betyder. Några har blivit provocerade. Varför godhet? Vem har sagt att man måste vara god? Vad är det egentligen för begrepp? Betyder god samma sak som snäll? Kan man vara både god och manipulativ?

God är i filosofisk mening ett begrepp som beskriver någontings värde. Något kan vara gott i sig självt eller gott i relation till något annat. Gott kan också handla om moral, men behöver inte handla om moral. Men att veta det hjälper oss bara en bit på vägen, för även när vi har betydelsen klar för oss är det svårt att applicera begreppet ordentligt. Vi vill väl alla vara goda – men hur blir vi det?

För ett antal år sedan introducerades godhetsknarkare som begrepp i media. Tanken var att beskriva människor som gör gott av egoistiska syften, för att skylta med sin godhet inför andra utan att fundera över konsekvenserna. Har sådan godhet alls att göra med att behandla andra människor väl? Andra vänder sig mot det paradoxala i begreppet. Hur kan det bli för mycket av det goda i en värld som kämpar med så mycket svårigheter, problem, orättvisor och ondska? Är inte varje steg mot en bättre värld det enda som på något sätt kan anses som en mening med livet? Skit samma om människor gör gott av egoistiska skäl, det enda som spelar roll är väl att det blir bra.

Lätt är det i alla fall inte, och de olika texterna belyser detta. Några som gör gott är i alla fall årets Hedeniuspristagare: Dawit Isaak-biblioteket. De uppmärksammar hur det fria ordet genom tiderna och fram till idag begränsats och har i sina hyllor tusentals förbjudna och censurerade böcker. Det är en godhetsinsats väl värd att prisas, även om de med detta samtidigt skyltar att de gör gott.

Frågan är om vi inte alla borde försöka göra mer gott, även av egoistiska syften. På så sätt kan vi inspirera andra till samma sak. Så blir världen sakta bättre.

Ja ni. Det kan ni fundera på medan ni läser vår tidskrift denna gång. Denna vecka vill vi också rikta ett särskilt tack till vår praktikant, Oliver Filipov Madjar, som hjälpt oss med nyheter, texter och annat smått och gott. God läsning!

Janna Aanstoot och Patrik Lindenfors


Dela artikeln
Taggar