LADDAR

Skriv för att söka

Humanisterna på World Pride 2021

Dela artikeln

World Pride 2021 är slut och Humanisterna Syd deltog i tre städer med totalt 14 deltagare och fantastiskt nog en 86-åring vän som gick hela paraden i Lund. Förutom Malmö, Helsingborg och Lund besökte vi även våra kolleger i Humanistisk Samfund i København. Och en liten videohälsning.

Pride är inte bara festligheter, det är ett försvar av grundläggande mänskliga rättigheter och därför en självklarhet för Humanisterna att stötta. Läs gärna gästkrönikan Vikten av att fira alla människors egenart av vår medlem Eric Gustafsson, samt slutordet nedan av Magnus Timmerby.

Den stora invigningen i Malmö var hårt smittskyddad och paradkänslan blev något svag då enbart organisationer och inte privatpersoner fick delta, men det uppvägdes av starka insatser från Loreen, Malmö Opera, en sambaorkester, komikern Marika Carlsson, jämställdhetsminister Märta Stenevi med flera.

Starkare känslor blev det däremot i Lund och Helsingborg, tack vare många unga deltagare och gäster.

Tack till Eric, Ingrid, Khadeeja, Mohammed, Ingela, Veronica, Tilia, Lone, Richard, Caroline, Barbara och Messi!

Videohälsning

Lund

Helsingborg

Malmö

Det finns mer!

Slutord: Därför är Pride viktigt

Kommentar av Magnus Timmerby, ordförande, Humanisterna Syd

Pride handlar om något så grundläggande som att få leva sitt liv som den man är, något som humaniströrelsen i hela världen stöder. Homo-, bi- och transrättigheter är långt ifrån vunna utan motarbetas både av nyauktoritära och traditionellt religiösa krafter.

Några exempel från bara de senaste veckorna: Regnbågsflaggor har vandaliserats både i Malmö och Köpenhamn. I Spanien slogs en homosexuell man ihjäl utanför en nattklubb, enligt vittnen ett homofobiskt hatbrott. I Tbilisi slogs Pride-kontoret sönder, aktivister och journalister misshandlades och Pride-paraden ställdes in. Ungern förbjöd nyligen hbtqi-personer att synas i skolmaterial, reklam eller tv-program riktade till barn under 18 år – något som EU-parlamentet fördömde i ett starkt uttalande (vilket alla svenska partier utom ett skrev under).

Även i Sverige ökar det organiserade hatet mot hbtq-personer från flera håll, enligt en ny kartläggning från RFSL.

Därför är Pride inte bara en fest utan en livsviktig signal till alla dem som lever gömda eller under hot om våld: Det är inte dig det är fel på. Vi kämpar för tolerans och erkännandet av din rätt att leva ditt liv som den du är.


Dela artikeln
Taggar