LADDAR

Skriv för att söka

Debatt: Vi måste ge Macron vårt stöd!

Dela artikeln

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten, inte Humanisterna.


I Frankrike agerar president Macron kraftfullt för att försvara det sekulära västerländska välfärdssamhället och dess yttrandefrihet efter det att en lärare mördats ytterst brutalt sedan han visat sina elever en karikatyr av Muhammed. I Frankrike är det fullt tillåtet att utnyttja yttrandefriheten till att häda religioner och det stöds av en stor majoritet av fransmännen.

Sveriges regering borde stödja Macrons kamp för vårt sekulära västerländska samhälle. Det har tagit över hundra år att bygga upp det sekulära och jämställda västerländska samhället med den yttrandefrihet och starka ställning för kvinnan som idag finns i Sverige.

Men framförallt borde Humanisterna uttala ett helhjärtat stöd för Macrons kamp. Macron avser även att reformera landet genom att satsa på förorter i Frankrike som hamnat utanför socialt och demokratiskt. Han kommer att lägga fram ett reformpaket under december månad. Något sådant skulle behövas även här i Sverige. I ett antal förorter har hederkultur och islamism bitit sig fast och börjat gröpa ur vår sekulära demokrati.

Vi måste slåss för att behålla och stärka det sekulära samhälle vi uppnått här i väst. Det får inte försvagas. Vi måste ha rätt att häda utan att bli halshuggna.

Det är skillnad på att häda och hata. Vi ska slåss hårt för att behålla och stärka vår sekulära västerländska välfärdskultur – men utan att hata och förfölja.

Alla avarter i religionerna som förtrycker, förföljer och dödar människor ska bort! Ett öppet samhälle är en del av demokratin.

Ingwar Åhman-Eklund, medlem i Humanisterna


Dela artikeln