LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Sommaren har präglats av Black Lives Matter

Dela artikeln

”Humanisterna i Sverige fördömer rasism var sig den är baserad på hudfärg eller etnicitet, och i synnerhet när den är systematisk. Humanisterna står solidariskt med Black Lives Matter-rörelsen i USA. Vi ska dock vara försiktiga med att dra paralleller mellan Sverige och USA, då den amerikanska kontexten uppvisar en strukturell rasism som sträcker sig tillbaka till slaveriet. Men med det sagt så är inte Sverige ett land som är skonat från rasism. Vi kan bli bättre. Vi kan ta detta tillfälle att syna våra egna brister”, säger Humanisternas ordförande David Rönnegard.

Humanists International har gjort ett tydligt ställningstagande som Humanisterna i Sverige stöttar. Ihop med uttalandet ges även förslag på insatser varje individ kan göra för att motverka den strukturella rasismen.

Humanity is and ought to be one family, but racism and racial prejudice sadly endure as a global scourge. In so many states around the world, people are discriminated against, stigmatised, locked up, and killed because of their colour or their ethnicity. The US is not unique in its failings, but that is not a good enough defence. The enlightenment principles of democracy, human rights, and the rule of law, on which the US state is founded, mean that its public authorities should expect to be held to higher standards. Failing to live up to those high standards and promise is not only a concern for its own citizens of goodwill, but for all who hope and work for a world where race will be no barrier to freedom and equal treatment”, säger Andrew Copson, president Humanists Intenational


Dela artikeln
Taggar