Fältrabbin, fältimam och fältpräst i franska försvarsmakten.
Inom den svenska Försvarsmakten arbetar fortfarande kristna fältpräster. Försvarets fältandaktsbok innehåller nästan uteslutande kristna andakter, böner och psalmer. År 2008 la man till tre (!) sidor med material från fyra (!) andra religioner (Buddhism, Islam, Judendom och Sikhism). Motiveringen till skevheten var denna: ”Alltjämt består vår nation mestadels av kristna bekännare, vilket gör att huvudinnehållet är kristet.”
Förutom detta har det framkommit via sociala medier att förband firat målgången i så kallade ”baskerprov” i kyrkan, allt organiserat av fältprästen. Det är svårt att tänka sig en olämpligare ordning än att dödströtta rekryter som precis klarat av det hårdaste prov de kommer att genomgå ska behöva röja sin livsåskådning för att kunna slippa delta i en sådan ceremoni.
Det är dessutom emot grundlagen, som det uttrycks i Regeringsformen (2 kap. 2 §): ”Ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. Inte heller får någon av det allmänna tvingas att delta i sammankomst för opinionsbildning eller i demonstration eller annan meningsyttring eller att tillhöra politisk sammanslutning, trossamfund eller annan sammanslutning för åskådning som avses i första meningen.” Kristna vänner av ordning har förmodligen också synpunkter om det lämpliga i att ha mösspåtagning i kyrkorummet.
Det finns tre stora problem med den nuvarande ordningen med fältpräster i Försvarsmakten.
Men visst, soldater behöver existentiellt stöd i krissituationer – och i en armé kan man förvänta sig många krissituationer. Men att av (begränsade) historiska skäl tillhandahålla sådant stöd bara för den minoritet soldater som är bekännande kristna är stötande. Nu när försvaret moderniseras är det hög tid att se över även denna aspekt av Sveriges krisberedskap.
Det finns några enkla åtgärder för att komma tillrätta med dagens otillfredsställande situation:
En Försvarsmakt för nutiden behöver tillgodose existentiella behov hos nutida människor. I en modern armé är det inte hållbart att luta sig mot ut skevt urval av gamla traditioner. Försvarsmakten borde ta de existentiella frågorna på allvar!
Patrik Lindenfors, styrelseledamot i Humanisterna