Artikelförfattarna uppmanar förbundet till vidareutveckling av klimatengagemanget och tydliggöra det i idéprogrammet, på vår hemsida och i artiklar.
Vetenskapen kring klimat- och ekologikrisen är glasklar. Människans utsläpp av växthusgaser har satt i gång förändringar som hotar hela ekosystemet och därigenom våra livsförutsättningar. Pga. förbränningen av fossila bränslen höjs jordens medeltemperatur, den biologiska mångfalden förstörs. Dessvärre finns det få makthavare i länderna, däribland i Sverige, som vågar fatta de beslut som krävs för att fasa ut fossila bränslen för att skydda människors liv och hälsa. Faktum är att världens utsläpp av växthusgaser har ökat med 60% sedan den första IPCC-rapporten publicerades år 1990.
Humanisternas ledord – Förnuft, Ansvar, Omtanke – måste vägleda oss att vara aktiva aktörer i att säkerställa våra och de framtida generationernas levnadsvillkor. Belysningen av nuvarande fossilbaserade produktions katastrofala följder sker utifrån vetenskap/förnuft. Det är inga övernaturliga makter/guds/gudars vilja att vi lever så som vi gör. Vi vill ta ansvar för våra barns och barnbarns överlevnadsvillkor, för vårt och deras enda liv här, på denna planet. Det är vårt moraliska ”kategoriska imperativ”. Omtanke om människans liv och hälsa inbegriper naturen, bevarandet av ekosystemet istället för att följa kortsiktiga ekonomiska intressen. Likväl gäller vår omtanke alla de människor och den natur som redan idag drabbas av klimatförändringarna.
Vi har bara varandra i kampen för medmänsklighet, demokrati och tolerans och för att avvärja en ekologisk kollaps till följd av ohejdade exploateringen av jordens resurser.
Civila organisationer har alltid spelat en viktig roll i samhällsförändringarna. Även i klimatfrågan finns det redan goda exempel och initiativ som vi kan följa.
Vår egen organisation var redan med 2019 med att arbeta fram ett uttalande om klimatet som hittas på https://humanists.international/policy/reykjavik-declaration-on-the-climate-change-crisis. Detta dokument får vi inte låta sjunka ner i glömskas dimma. Även våra systerorganisationer i Norge och Storbritannien kan ge oss värdefull inspiration. (Läs mer om deras klimatdeklaration (https://www.human.no/aktuelt/humanistisk-klimaansvar resp. https://humanists.uk/humanist-climate-action/why-humanist-climate-action). Som ett exempel på civilt engagemang i klimatfrågan vill vi nämna här den schweiziska kvinnoorganisationen ”Klimatseniorerna” som stämde den schweiziska staten inför Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter, till följd av bristande klimatpolitik. De har fått rätt! Europadomstolen dömde i april i år EU:s medlemsländer till att ta ansvar för klimatmålen i tid. Detta gäller förstås även Sveriges regering vars nuvarande politik enligt Klimatpolitiska rådets kritik ökar utsläppen och förhindrar att Sveriges klimatmål och EU-åtaganden till 2030 uppnås (se https.//www.klimatpolitiskaradet.se).
Vad följer av ovanstående för oss humanister? Vad kan vi göra på förbundsnivå och som enskilda individer? Här kommer våra förslag på ”att göra lista”.
På förbundsnivå:
I ljuset av vår livsåskådning bör vi som individer åtminstone:
Till sist:
Humanisterna ska verka för att sprida insikter om klimatkrisens allvar till sina medlemmar och använda sina publika kanaler till allmänheten. Vi ska ställa ”alternativa fakta” mot vetenskaplig evidens. Vi ska i handling bli klimatneutrala som organisation. Vi uppmanar medlemmarna till att bli teknik- och lösningsobundna lagliga klimatagenter. Vi behöver engagera oss i kraft av vår sekulärhumanistiska livssyn och förbund. Politiken går inte i nödvändig takt. Partiernas sega förhandlingar och tveksamma prioriteringar påverkas självklart av folkets vilja genom val. Som civil organisation bör vi också påverka allmänhetens insikter och öka trycket på politiken att fatta klimaträddande beslut.
Marie Balint & Christina Birkehammar
Nedanstående lista på organisationer med klimatet i fokus är endast ett axplock. Alla dessa grupperna definierar sig som partipolitiskt och religiöst obundna.