LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Humanisterna Örebro: Humanistpriset Örebro

Dela artikeln

Humanisterna Örebro har sedan 2009 delat ut Humanistpriset Örebro till personer och organisationer som lever och verkar i Örebro län och som bidragit till ett sekulärt och humanistiskt samhälle.

Priset delas ut de år Humanisterna Örebro kunnat hitta pristagare som uppfyller kraven. Det första priset delades ut till Jeanette Rapp som med ”mod och envishet” uppmärksammade hur skolan i Lindesbergs kommun låtit företrädare för religiösa organisationer ensamma fått ansvara för ordinarie undervisning. 2010 delades priset ut till Örebro läns landsting för att de inte utförde eller finansierade könsstympning av pojkar. 2011 fick chefredaktören för Nerikes Allehanda priset för hanteringen av debatten som följde på Nerikes Allehandas publicering av Lars Vilks bild på Mohammed som hund. 2013 fick Örebro kommuns Bio Roxy priset med följande motivering:

Bio Roxy har under många år visat filmer som tagit upp frågor om människors villkor i olika delar av världen. Med drama, humor och allvar har Örebroarna tack vare Bio Roxys utbud fått möjlighet att förfasa sig över, skratta åt och känna med människor och deras kulturella och religiösa föreställningar. Tack vare Bio Roxy har många fått bättre möjligheter att förstå andra, men också skapat grund att fundera över sina egna fördomar. Bio Roxy ger helt enkelt Örebroarna möjlighet att lära känna världen på ett sätt som de kommersiella biograferna inte kan leverera.
Tack!

2018 gick priset till nätverket Tro möter tro. Det är ett nätverk med representanter från flera religiösa organisationer i Örebro län, där även Humanisterna Örebro ingår.
Priset består av ett diplom, blommor och att Humanisterna skickar ut ett pressmeddelande. Priset har varit förvånansvärt uppskattat av pristagarna och har fått stort genomslag i lokal media.

Fredrik Idevall
styrelseledamot


Dela artikeln
Taggar