Definition
”Med hedersrelaterat våld och förtryck avses att människor, främst flickor och kvinnor men även pojkar och män, begränsas i sina liv och utsätts för påtryckningar och våld som syftar till att upprätthålla familjens kontroll över individen. Hedersrelaterat våld och förtryck är kopplat till hedersnormer som bygger på starka patriarkala eller heteronormativa föreställningar. De patriarkala föreställningarna tar sig uttryck i kontroll av flickor och kvinnor som sträcker sig från begränsningar i vardagen rörande klädsel, umgänge och rörelsefrihet till begränsningar i val av utbildning, arbete, äktenskap och äktenskapsskillnad. I sin mest extrema form kan hedersnormerna leda till allvarlig brottslighet såsom till exempel hot om våld och våld, inklusive dödligt sådant. För de individer som försöker trotsa kontrollen kan följderna bli allvarliga.
Hedersrelaterat våld och förtryck kännetecknas av att det finns ett starkt kollektivistiskt inslag, ofta i en familj och släktrelation, som bland annat innebär att individens intresse och handlingar anses vara underordnat familjens intresse och att individens sexualitet och intima relationer är hela familjens angelägenhet som kan påverka familjens anseende. Hedersnormerna grundar sig i en föreställning om heder som inte delas av övriga samhället och som strider mot principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet. Till hedersnormerna hör bland annat uppfattningen att familjens rykte och anseende är avhängigt kvinnliga familjemedlemmars kyskhet och oskuld samt deras faktiska och påstådda beteende i förhållande till dessa ideal”. (Definition ur Regeringens proposition 2019/20:131)
Brett spektrum av våldshandlingar
Hedersrelaterat våld och förtryck omfattar ett brett spektrum av våldshandlingar enligt Nationellt Centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck (www.hedersförtryck.se):
Hedersvåldets relation till religionen
Hederskultur uppstår från värdesystem, religiösa eller kulturella, som främjar kyskhet, oskuld och en reaktionär syn på sexualitet och kvinnokroppen. Dessa värdesystem har idén att män är överlägsna och ansvariga för kvinnor i familjen. Därmed bär de ansvar för kvinnors kyskhet och måste ha kontroll över deras sexualitet. Sådana värden existerar i sammanhang utan koppling till religion men de finns också i flera av världens stora religioner och religiös konservatism gör problemet värre. Alla stora världsreligioner glorifierar bilden av jungfrulighet och det finns föreställningar i heliga skrifter om betydelsen av oskulden. Det finns också religiösa fundamentalistiska grupper inom flera stora religioner som förespråkar värderingar som reproducerar hedersrelaterat våld. (Riksorganisationen GAPF – Glöm Aldrig Pela och Fadime www.gapf.se).
En sammanställning av Janna Aanstoot