Arshia Seifi var bara 14 år när han flydde till Sverige från västra Iran. Han hade då deltagit i demonstrationer och motsatt sig både släktens och grannarnas åsikter – full av ungdomlig revoltlusta och tro på sin förmåga att förändra. Hans engagemang är belagt med foton och intyganden och en advokat stödjer honom i asylprocessen.
Hur kan en liten 14-åring tro att det skulle gå att både vara emot den iranska regimen och samtidigt hävda sig som ateist? Alla som haft eller varit egna självständiga tonåringar gäspar här en smula och suckar vid minnena…
När han nu är 16 år har livets värde blivit mer synligt, oron börjar göra sig påmind att asylprocessen är så långsam, att så många iranier i motståndsrörelser satts i fängelse, torterats och dött.
Arshia har på två år acklimatiserat sig väl i Sverige, språkligt och kulturellt och är medlem i Humanisterna. Han läste in högstadiets hela svenskkurs på bara ett år. Som gymnasielev kunde han gå med i The Humanist Forum, för att få fler vänner och fler aktiviteter. Det blir också spännande att få umgås med universitetsstudenter där!
Han vet att han kan ringa Humanistisk Medmänniska när oron blir stark. Vi gör också en plan tillsammans för aktiviteter, det är skönt att ha flera mentorer. Hans familjehem stöttar honom också i allt.
Han jobbar på restaurang för att få råd med advokaten. Ibland hinner han hänga med på humanistiska aktiviteter (årsmöten, seminarier, pubar osv), fast region Stockholm är geografiskt utbrett och det tar tid att resa från Upplands-Bro till centrum där de flesta aktiviteter äger rum. Hans politiska energi för kurdernas sak har han nu kompletterat med att gå med i Grön Ungdom (miljöpartiet). Han är en av de ungdomar som ser klimatfrågan som en stor ödesfråga för sin generation.
Som Humanist kan vi stötta ateistiska migranter också genom att förbereda dem på vad migrationsverket kan tänkas fråga om; stressen under utfrågningen är väldigt stor för svaren påskyndas hela tiden och letande efter rätt ord hjälper inte till.
Eiyan Mirzai är en 24-årig kille från Afghanistan och medlem i Humanisterna som haft svåra upplevelser och som också behövde stöd att visa migrationsverket. Asylprocessen pågår ännu! Han var 9 år när han var tvungen att klara sig själv och börja arbeta efter en första flykt till Iran och efter ett par svåra år flydde han via Turkiet till Sverige 2015 som 15-åring.
Eiyan behövde bara 3 månaders analfabetundervisning för att kunna studera på gymnasiet. Han är en god yrkesman – byggnadsarbetare på Novinbygg, försörjer sig och betalar därmed också juristkostnaderna.
Han märkte att de människor som hjälpte honom beskrev sig som ateister, medan de som beskrivit sig som troende muslimer försökte utnyttja honom. Genom att han lärt känna människor med annan religion och ateister så blev religion en icke-fråga för honom. ”Religion är något människor tänkt ut”.
När dessa asylsökande deltar i aktiviteter är det bra om de får ta foton som vidimerar det eller får kopia på deltagarlistan, migrationsverket ifrågasätter naturligtvis deras livsåskådningsengagemang som en del av utredningen, till exempel från ett årsmöte:
Migrationsverkets utredningssteg i sammanfattning: ”Inledningsvis poängteras behovet av att ha tillgång till korrekt och aktuell landinformation innan utredning. Som en andra punkt ges rekommendationer för bedömningen av om grunderna för ansökan uppfyller kraven om förföljelse. Som tredje punkt ges rekommendationer för trovärdighetsbedömningen, vari rekommendationerna är att trovärdighetsbedömningen individualiseras efter de enskilda förutsättningar som råder i ärendet. Även om en person inte gjort sannolikt att han/hon tillhör en viss religion eller att vederbörande konverterat till en ny religion bör nästa steg i bedömningen vara om personen ändå skulle tillskrivas en religiös uppfattning vid ett återvändande. Därefter ges rekommendationer för prövningen av den framåtsyftande risken varvid särskilt poängteras att den sökande inte ska behöva dölja eller avstå från sin religiösa tillhörighet om han/hon inte väljer att göra det av personliga skäl. Slutligen ges rekommendationer om prövning av myndighetsskydd och internflykt.”
(citatet och nedan frågelista är från ett förslag från Humanisterna 2018 till migrationsverket.)
Exempelfrågor till asylsökande som åberopar ateism som asylskäl; följande frågor är tänkta att användas som utgångspunkt för migrationsverkets samtal med asylsökande som åberopar att han eller hon lämnat sin tidigare religion. Alla frågor behöver förstås inte ställas och frågorna kan med fördel kombineras med lämpliga följdfrågor.
Innan du blev ateist
Tankar kring ateism som världssyn
Tankar kring framtiden
Christina Birkehammar
Stockholm