LADDAR

Skriv för att söka

Om höstens Vital Humanism: Världen utvecklas åt fel håll!

Dela artikeln

Sannolikt vände utvecklingen i negativ riktning 2007 när Putin i sitt berömda tal på fredskonferensen i München inför världens ledare deklarerade att han vill se en ny världsordning där Väst styr avsevärt mindre. I denna nya världsordning skall Ryssland och de andra BRICS-länderna ha tunga roller.

Ukraina, Georgien och Moldavien är tre länder i Rysslands närhet som inte uppskattar försöken att skapa en sådan världsordning. De vill samarbeta med väst och är sedan dess, som bekant, i konflikt med Ryssland. Fler konflikter väntar runt hörnet.

Resultatet är motsatsen till vad Humanisterna står för. Krig, mord, våldtäkter, kidnappningar av barn, förstörelse av försörjningsmöjligheter, sjukvård, utbildning och kultur… är bara några av de brott som nu begås, dagligen dessutom.

Som sekulär humanist kan man också konstatera att den ryska ortodoxa kyrkan på högsta nivå engagerat sig genom att välsigna det som nu sker. Man häpnar.

Dessutom angrips de civiliserade länder som försöker värna fred och demokrati. Sedan 2014 pratar vi om hybridkrigsföring. Den går ut på att angripa och försöka störa demokratin och ekonomin i länder som stödjer exempelvis Ukraina, bl a Sverige. Produktion och kommunikationer störs ut. Demokratin manipuleras, inte minst inför val. Konflikter underblåses och människor i Väst hotas genom exempelvis utpressning.

Världsordningen efter Andra världskriget byggde på en terrorbalans mellan USA och Sovjet. Den fungerade visserligen i så motto att vi inte fick ett tredje världskrig, men var ändå ett, minst sagt, vanskligt sätt att värna freden på.

Efter Berlinmurens fall 1989 förändrades världsordningen. Den enda kvarvarande supermakten var USA. Tanken från västs sida var att värna freden och sprida välfärd med hjälp av en omfattande världshandel. ”Ingen är ju så korkad att man bombar sina kunder och sina leverantörer”, tänkte man. Desto mer handel, desto mer fred välfärd. World Trade Organisation – WTO – bildades för att stärka denna idé. Alla länder (med undantag för Nordkorea) var med – även de som inte följde spelreglerna.

I februari 2022 tvingades vi inse hur naiv denna förhoppning var. Putin värderade sin egen makt högre än freden, hänvisade till de rättigheter som han ansåg att Ryssland har utifrån sin geopolitiska historia (!), offrade handeln och angrep Ukraina på nytt (första gången var 2014 när Ryssland bl a intog Krim).

Frågan är nu vilken världsordning vi som humanister skall förorda. Hur vill vi sprida demokrati, välfärd och en god miljö?

Och, betyder det något att vi ens bryr oss?

Låt mig kommentera den sista frågeställningen! Fred, välfärd och miljö är alla så kallade performativa frågeställningar. Det betyder att man påverkar dem genom att prata om dem. Ju bättre man ”pratar” och ju fler som deltar i samtalet desto större är effekten.

Därför hoppas vi att Du, Dina nära och kära skall delta i höstens Vital Humanism. Ta chansen att värva dem till Humanisterna.

Upplägget det samma som vanligt: Zoom, varannan onsdag 18.30 till 20, ställ frågor och tyck via chatten.

Inbjudningar med länk till mötet kommer några dagar innan.

Och, som sagt, hjälp till så att vi är många. Det är en fredlig världsordning värd.

Anders Källström


Dela artikeln
Taggar
Nästa artikel