LADDAR

Skriv för att söka

Tags:

Humanisterna Gotland: Årets humanistpris

Dela artikeln

Humanisterna Gotland är en av två lokalavdelningar som delar ut Årets Humanistpris. Utdelningen i år för priset 2023 gav vi till en anställd på Region Gotland, Madelene Johansson. Anställda på kommuner/regioner är en kategori som sällan lyfts fram men i år blev det uppmärksammat! En positiv nyhet om ett arbete i det tysta.

Motivering

Humanisterna Gotland har utsett Madelene Johansson till 2023 års humanist.

Madelene tilldelas priset för sitt starka engagemang för integrationen av utlandsfödda föräldrar genom att starta kursen ”Föräldrar i nytt land”. Föräldrakursen hålls på föräldrarnas modersmål (sju olika språk inkl. swahili). Den startade på höstterminen 2022 och hittills har c:a 100 familjer deltagit. Varje kursdel behandlar ett område som jämlikhet mellan könen, integration föräldrar och skola m.m. Den utbredda missuppfattningen att myndigheterna bara kan ta barnen från deras målsmän bemöts med genomgång av fakta om socialtjänstens ansvarsområde.

Ett annat område som Madelene ansvarar för är att förbereda barn/ungdomar till kvotflyktingar i åldern 7-19 år, inför starten i svensk skola. Deras kunskapsnivå och sociala kompetens kartläggs, de måste informeras bl.a. om att pojkar och flickor går i samma klass.

Självklart har Madelene fantastiska medarbetare som utför det dagliga arbetet. Men utan hennes professionella ledarskap, hade aldrig så duktiga och entusiastiska team kunnat rekryterats och bedriva det här omfattande och viktiga integrationsarbetet!

Anne von Corswant
kassör Humanisterna Gotland


Dela artikeln
Taggar