Vad humanismen kan erbjuda en ex-troende

Share
Dela artikeln

För den som är uppvuxen i religion, kan det vara väldigt svårt när tvivel börjar växa, eller svaren man fått verkar otillräckliga. Humanismen har en lång historia, även om den inte bedrivits organiserat förrän nyligen. Den ger oss verktyg att handskas med många av livets problem och utmaningar och fokuserar på vad vi kan göra under vår tid här i livet.

Kunskapssyn
Till skillnad från andra traditioner, så erbjuder humanismen en verktygssats för kunskapssökande i stället för en färdig berättelse. David Deutsch menar att humanismens främsta framgång, var att skapa, ett strukturerat sätt, att utvärdera våra idéer om världen på, utan att hela vårt samhälle gick under. Det finns en tydlig skiljelinje i vår historia. Världen före humanismens intåg i Europa byggde på långsamma samhällsförändringar, och ett fåtal temporära platser där utveckling kunde ske. Efter humanismen introducerade den akademiska cykeln, där filosofiska modeller, blev till konstnärliga uttryck, som utvärderades vetenskapligt, och inspirerade nya filosofiska modeller, så förändrades Europa. Med denna ingång ökade våra samhällens välstånd och välmående dramatiskt. Den radikala idén att filosofi, konst, och vetenskap, är tre lika viktiga kunskapsformer, som tillsammans föder en stabil och tillförlitlig utveckling, kan ses som en av humanismens mest centrala utgångspunkter.

Människosyn
Utifrån denna kunskapssyn växte också en ny syn på människan. Tidigare hade människan setts som statisk, men nu kunde kunskapen sätta oss fria. Det goda samhället myndiggör människan. Myndigskapet är det mentala: vår förmåga att insamla kunskap; förstå konsekvensen av våra handlingar; samt väga våra kunskaper, erfarenheter, och dess konsekvenser mot varandra. Agens är vår förmåga att tillämpa myndigskapet i verkligheten. Det är alltså vår kapacitet till eget agerande; resurserna vi agerar med; och legitimitet från omgivningen.

En församling som myndiggör varandra, blidar människor som kan åstadkomma meningsfulla saker i sin omgivning. Därutöver kan myndiga personer ta på sig ansvar, och utövar en legitim frihet inom ramen för det ansvaret de axlar. Denna frihet behöver inte gå ut över andra, vilket möjliggör mer frihet för varje människa i samhället. Enligt humanismen kan alltså ingen frihet byggas på omyndiggörande, eller underminerande av en annans agens.

Med kunskap, och solidaritet för den nästes brister, byggs det goda och fria samhället.

Moralisk guidning
Det finns inget sätt att interagera med någon annan, utan att skapa sig en bild av dem i sitt egna sinne. Denna bild kommer aldrig riktigt motsvara personen vi interagerar med. Om vi föraktar bilden vi skapar, och försöker skada, eller sabotera för den, så attackerar vi bara vår egna skapelse.

Ifall vi istället väljer empati, kan vi lära oss av deras insikter. Ifall vi varken reducerar människan till en grupp, eller reducerar den till en ensam individ, utan möter den som person och jämlike, kan vi lära oss av deras insikter, och ta del av deras möte med våra egna funderingar. Ur detta utbyte kan vi gemensamt bygga oss närmare en god levnad, och verklighet.

Humanismen som karta
Humanismen erbjuder alltså en grov karta med vilken vi kan utforska världen. Dess svar om världen är lite annorlunda än andra livsåskådningars. I stället för en omfattande kanon, ger humanismen oss en kompass, och en spade. Den visar oss konturerna av godhet, och strävan, samt historiens varning men ger oss i ansvar att finna stig, och dela råd med de vi möter på vägen.

Eric Alariksro
Humanisterna Stockholm


Dela artikeln