Tror du på vad du tänker?

Share
Dela artikeln

Här om dagen ville jag dela en god nyhet med en vän. Jag ringde, men hon svarade inte. Jag försökte nästa vän, och nästa, men ingen av dem svarade. När jag var på vän nummer fyra utan att få svar, gav jag upp. I ett sådant ögonblick är det lätt att tänka att ingen har tid för mig, att de inte bryr sig, eller att de inte orkar prata med mig. Men istället för att fastna i dessa negativa tankar, valde jag att tro att de var tillfälligt upptagna och skulle ringa tillbaka så fort de kunde.

Det är lätt att våra tankar drar iväg åt det negativa hållet, och innan vi hinner registrera det, har vi hamnat i en ond loop av malande tankar. Dessa tankar kan skapa känslor av ensamhet och meningslöshet, men de är inte nödvändigtvis sanna.

Som terapeut möter jag ofta klienter som fastnat i sådana tankeloopar. Min uppgift är att stå i vägen för dessa negativa spiraler och hjälpa klienterna att ifrågasätta sina tankar. Jag brukar fråga dem: ”Är den här tanken sann?” och ”Vill du verkligen tro på den?”. Ofta är svaret nej, ändå fortsätter de att hålla fast vid tankar som inte gynnar dem, som ”Jag kommer inte klara det här” eller ”Ingen tycker om mig”.

Många går runt omedvetna om vad de faktiskt tänker, och de omedvetna tankarna blir deras sanningar. Tillsammans med mina klienter utforskar jag den inre dialogen, och många blir förvånade över vad de upptäcker.

”Det kommer bara bli sämre, jag kommer aldrig att lyckas”, säger en klient uppgiven i mitt rum. Jag skriver upp meningen på min tavla. DET KOMMER BARA BLI SÄMRE, JAG KOMMER ALDRIG ATT LYCKAS. Hur känns det att läsa det där frågar jag klienten, dåligt svarar hon ganska snabbt. Hur mår man av att tänka så där fortsätter jag. Dåligt svarar hon utan tvekan. Och du går och säger det här till dig själv varje dag, frågar jag. Ja, svarar hon. Ok, så om du fortsätter med det, kan du då bli lycklig? Hon blir tyst, tittar på orden, och skakar på huvudet. Så du tror på de här orden frågar jag, hon tvekar men svarar ja. Vet du med all säkerhet att detta är sant, att allt bara kommer att bli sämre, att du aldrig kommer att lyckas. Hon tystnar, nej svarar hon. Så varför säger du dessa ord till dig själv, hon ler, nästan skrattar när hon svarar: Jag vet inte.

Det här är en vanlig dialog i mitt samtalsrum, de är bara de negativa meningarna som skiljer sig åt. Problemet med att tro på negativa tankar är att det hindrar oss från att känna lycka och mening. Därför är det så viktigt att bli medveten om vad vi tänker. Våra tankar påverkar vårt beteende, våra relationer, och i slutändan kanske också vår syn på meningen med livet.

När jag träffar nya klienter brukar jag alltid introducera skrivandet. Jag kallar det skrivterapi. För genom att använda penna och papper kan vi inte bara bli medvetna om hur vi mår, vi kan också börja förändra de tankar som inte tjänar oss.

För några veckor sedan fann jag mig själv fast i en negativ spiral. Jag kände att livet som egenföretagare var tröttsamt, ensamt och otryggt. När jag satte mig ner med penna och papper och började skriva, insåg jag hur mina negativa tankar formade min upplevelse, och om jag skulle fortsätta att hålla fast vid dessa tankar, skulle jag snart vilja ge upp allt jag byggt.

Men genom att skriva och reflektera kunde jag identifiera mina negativa tankemönster och börja utmana dem. Genom skrivandet kunde jag hitta tillbaka till en känsla av mening och syfte. För det är faktiskt så att vi väljer vad vi ska tro på, (men för att kunna göra det måste vi först bli medvetna om vad vi tänker).

Meningen med livet bör inte handla om att söka efter yttre bekräftelse eller en högre makt, utan om att bygga en inre förståelse för vad som är viktigt för oss som individer. Det handlar om att skapa starka, autentiska relationer, att vara närvarande i nuet, och att finna glädje i de små sakerna.

Skrivterapi är ett kraftfullt verktyg för att nå denna förståelse. Genom att regelbundet reflektera över våra tankar och känslor, kan vi börja se mönster, utmana negativa tankar, och fokusera på det som verkligen ger oss mening.

Så nästa gång du känner dig överväldigad av livet, eller när du fastnar i en negativ spiral, ta fram penna och papper. Skriv om dina rädslor, dina drömmar, och dina tankar. Låt skrivandet bli din väg till insikt, lugn och en djupare känsla av mening. För i slutändan handlar det om att finna mening i det liv vi lever, här och nu, utan att behöva söka efter det någon annanstans.

Jessica Hjert
KBT-terapeut & vägledare inom skrivterapi
https://jessicahjert.se/


Dela artikeln