Humanistisk vigsel blir nu verklighet i Sverige

Share
Dela artikeln

Humanistisk vigsel blir snart möjligt. Detta efter att Kammarkollegiet har beslutat att ge Humanisterna vigselrätt.

Den 10 oktober beslutade Kammarkollegiet att Humanisterna har tillstånd att förrätta vigsel, vilket innebär att Humanisternas officianter, efter utbildning och förordnande, framöver kan utföra en juridisk bindande vigsel.

Detta är en enorm glädje för alla de par som vill gifta sig humanistiskt, utan att behöva genomgå en borgerlig vigselceremoni. Det är också ett viktigt steg mot en fullt ut sekulär stat som i alla hänseenden likabehandlar religiösa och sekulära livsåskådningar.

Humanisterna har förhoppningar om att kunna genomföra den första vigseln innan årets slut och vi räknar med att inom något år utföra ett hundratal vigslar.

Den humanistiska vigselceremonin är fri till både plats och utformning, och de humanistiska värderingarna kärlek, jämlikhet och ömsesidig respekt präglar vigseln. Den är centrerad runt individerna som ska gifta sig och deras liv tillsammans. Ceremonin utformas av brudparet i samarbete med den humanistiska officianten.

Humanisterna har sedan 90-talet utbildat officianter som utför barnvälkomnanden, bröllop och begravningsceremonier. Idag har vi 40 officianter verksamma i nästan hela landet.

”Vi är väldigt glada över att ha fått det här beskedet. Det är glädjande att Humanisternas fantastiska officianter nu ges förtroendet att förrätta legala vigslar. Vi vet att humanistiska vigslar är efterfrågade och ska nu ge alla brudpar som så önskar möjligheter att välja en ceremoni som fullt ut genomsyras av kärlek, jämlikhet och ömsesidig respekt”, säger Humanisternas ordförande David Rönnegard.


Dela artikeln