Livets mening – överlevnad och fortplantning (och lite mer)

Share
Dela artikeln

Ur evolutionär betydelse är meningen med livet två saker; överlevnad och fortplantning.
Detta har vår art bland primaterna lyckats jättebra med medan andra besläktade arter inte lyckats alls.

Men vi var inte nöjda med att meningen med livet bara skulle vara sex och överlevnad eftersom vi utvecklat en stor hjärna med plats för många tankar och mycket bekymmer för överlevnaden. Vi hade mycket bekymmer över olyckor och katastrofer och fiender som hotade vår överlevnad. Men det var inte bara bekymmer. Mycket sex var kanske den belöning våra förfäder behövde för att få styrka till mötet med nästa dags jätteutmaningar?

Utifrån detta kände dom behov av stöd från andevärlden för att överlevnadsmöjligheten skulle bli bättre. Dom var mycket kreativa i alla kulturer med att skapa övernaturliga krafter till hjälp i nöden.

Enorma naturkrafter ledde till kaos och förtvivlan då som nu. En mening med livet hade övernaturliga krafter då den utlovade att eländet i detta liv skulle bytas mot ett mycket bättre liv när vi dör. Titta på religionerna som erbjuder ett gott liv efter döden i fattiga länder. Människor behöver hopp och tröst i en svår tillvaro och bara du litar på det övernaturliga så kommer allt att bli bra. Nästan alla i fattiga länder söker sig till religionerna.

Religionerna i dom rika länderna får mindre besök då det inte är nöden som motiverar människan att komma, utan tradition och hopp om det utlovade livet efter detta. Alla religioner erbjuder en mening med livet som dom har uppfunnit.

Ändå är de mest intressanta meningarna med livet skapade av oss individuellt. Så blir det tillslut så att det är var mans och var kvinnas roll att få skapa sin och bara sin mening med livet. Någon berättar om sin mening med livet. Andra har sin mening med livet men pratar inte om det. Dom bara lever sin mening med livet och meningen ger dom lycka eller olycka beroende på mening.

Här finns alla möjligheter och du behöver inte tänka på meningen med livet: DU LEVER REDAN DIN MENING MED LIVET!

Arnfinn Solli
socialantropolog


Dela artikeln