Vedbrist på Katumbaskolan hotar ekonomin

Share
Dela artikeln

Den föräldradrivna humanistiska grundskolan Katumba i Bundibugyo, västra Uganda, har länge varit ett av HumanistHjälpens hjälpmål. Stödet förmedlas av Uganda Humanist School Trust (UHST), en ideell stiftelse som stöder ytterligare fyra humanistiska skolor i Uganda.

VEDBRIST PÅ KATUMBA-SKOLAN HOTAR EKONOMIN

Att få tag på ved är ett stort bekymmer på Katumba-skolan. Ved som bränsle för matlagning och uppvärmning är fortfarande vanligast i denna avlägsna del av Uganda. Skolan lagar frukost och lunch för upp till 700 skolbarn. Man tvingas köra många mil för att kunna köpa allt dyrare brännved.

Även Uganda skapar lagstiftning om miljö och bevarande. Närliggande djungel får inte längre avverkas. Ved för eldning är skolornas tredje största utgift, efter löner och skolmat. Flera skolor har försökt odla egen brännved, men vedrökens tid närmar sig slutet. Vedrök skadar lungor och atmosfär även i här. UHST letar förtvivlat efter alternativa metoder för matlagning för alla de humanistiska skolorna.

Olika alternativ
El är förstås en naturlig lösning, men infrastrukturen är inte så väl utbyggd i landets mest avlägsna delar och avbrotten är täta. Dessutom är stora elektriska kokgrytor mycket dyra. Gas är också en möjlighet men leveranserna är osäkra. Egen gas från rötgasanläggningar diskuteras, men svår teknik avskräcker. Ett givet alternativ under Afrikas sol är förstås solenergi, som direkt värme eller omvandling till elektricitet.

Möjlig svensk sol-anläggning
För en skola som Katumba behövs kokkärl på cirka 300 liter för matlagning två gånger om dagen. Gröt på morgonen och soppa eller gryta till lunch, det är menyn. HumanistHjälpen har förmedlat kontakt med en svensk utvecklare av en möjlig anläggning. Då används solceller som med el och värmeväxlare skapar övertryckt hetvatten. Dess hetta lagras i ett oljemedium och värmer sedan kokplattor eller vattenbad till rätt temperatur. Under regnperioder eller mulna dagar kan det krävas komplement med gas eller nätel.

Vedrökens tid snart förbi
Detta och andra alternativ utvärderas av UHST. En befintlig sol-anläggning i krävande skolformat verkar inte finnas. Utvecklingen har mest skett mot familjemiljöer. Om lösningen för Katumba-skolan slutligen blir solvärme, elnät eller gas är ännu ovisst. Det enda säkra är att veden på sikt måste försvinna.  Men fram till dess består de höga kostnaderna för att köpa och hämta ved. Kostnader som inte får tillåtas gå ut över undervisningen. En krävande balansakt.

Räck ut din hand!
Du kan stödja Katumba-skolan i den här svåra situationen! Ditt stöd går till barnens skolgång, böcker och skolmat, med tonvikt på barn från utsatta familjer. Varje hjälpande krona möjliggör för Katumba att samtidigt kunna planera för ny energi-teknik.

Swisha en gåva till 90 02 791. Skriv ”Katumba” om du vill rikta gåvan. Fler sätt att donera på humanisthjalpen.se  Genom att bli månadsgivare kan du ge ovärderligt stöd!

HumanistHjälpen har inga kostnader för ersättningar, löner eller hyror, alla arbetar ideellt. Vi vill skicka varje krona vidare.


Dela artikeln