Humanisterna Väst: Lyckade hybridmöten

Share
Dela artikeln

Föreläsningsserien Vital Humanism är för bra för att bara ses online hemma på sin kammare, tänkte vi i Väst. Så vi ordnade en sal på Medborgarskolans lokal i närheten av Järntorget i Göteborg och så bjöd vi in till hybridmöte – online och på plats IRL samtidigt!

Två lyckade träffar genomfördes under våren 2024:
27 mars: ”Om Humanism som livsåskådning” med Christer Sturmark
17 april: ”Om relationen mellan tro och vetande” med Kenneth Nordgren

Medlemmar (och deras vänner) bjöds in för lite försnack och fika innan det var dags att med teknikens hjälp besökas av långväga gästande föreläsare. Livesändningen projicerades på salens stora duk, och högtalarna förmedlade de akustiska budskapen i föredraget.

Som vanligt ställdes åhörarnas frågor till föredragshållaren via chatten i digitala mötestjänsten. Några i salen loggade in själva för att skriva i chatten (med avstängt ljud), och teknikansvariga funktionären erbjöd övriga åhörare möjlighet att skicka in sina frågor via gemensamma inloggningen.

Efter avslutade sändningen fortsatte diskussionen i salen, där tankar som väckts luftades och nya frågor lyftes. Vi lärde oss att möblering i ett intimt ”U” trumfade skolsalsmöblering för att främja livliga samtal där alla som ville kunde både höra och höras.

Vi lärde oss också att vi fick större gehör för våra frågor i chatten av att logga in till det digitala mötet som grupp, med namnet ”Humanisterna Väst, 9 personer”. För att vara inkluderande skickades det runt papper och penna för att icke uppkopplade deltagare skulle kunna skriva ner sina frågor.

En annan sak vi lärde oss var att frågor som ställs tidigt i chatten har en större chans att bli besvarade. Så det kan vara lönt att prata sig samman innan sändningen börjar om vad man är mest nyfiken på och skicka in dessa frågor innan frågestunden ens börjat!

Inför framtiden kan det också vara bra att ha en ”plan B” ifall den utannonserade livesändningen blir inställd med kort varsel. En enkel backup kan vara att i förväg välja ut en inspelning på ett tidigare föredrag ur serien Vital Humanism (helst med ett nära relaterat ämne). Man kan se den gemensamt (även om några kanske redan sett den) med fördelen att man kan pausa videon för diskussion då och då under föredraget.

Om det är en sak som pandemin lärde oss lärare (dit jag löst räknade mig till när det begav sig) så är det att undervisa online. När det hunnit bli hanterligt var det dags att anpassa undervisningen till hybridsituationen med en del av studenterna på plats i salen samtidigt som man har en annan grupp av studenterna som följer undervisningen online. Och det gick det med. Hybridisera mera blev nya devisen för att inkludera de frånvarande. Nu tänker vi tvärtom, vi vill inkludera de närvarande! Kanske når vi åhörare som inte vanligtvis skulle loggat in själva för att höra Vital Humanism föredragen.

Så roligt att det ordnas dessa lärorika föredrag i serien Vital Humanism, och så roligt att få diskutera innehållet IRL med nya och gamla vänner på plats i Humanisterna Västs möteslokaler i Medborgarskolan i Göteborg! Så lyckat att vi nog kommer att fortsätta hybridisera en del av dessa föredrag till hösten. Och vem vet – kanske vi ser fler gruppinloggningar från andra orter inom Väst, eller varför inte andra lokalavdelningar? Hoppas det! Nu vet vi att det funkar!

Ni hittar information om Vital Humanism serien här: http://humanisterna.se/vital-humanism/

Sheila Galt
sekreterare i styrelsen Humanisterna Väst


Dela artikeln