Humanisterna Stockholm: Att ordna en studiecirkel

Share
Dela artikeln

För några år sedan kom det ett brev från Humanisterna i Stockholm. Fanns det någon som var intresserad av att hålla studiecirklar om den sekulära humanismen som livsåskådning? Sådana cirklar hade regelbundet hållits tidigare, men av olika skäl upphört sedan ett tag tillbaka.

”Det borde jag kunna göra”, tänkte undertecknad och även söderkisen Jonas Johansson (nej, vi är inte släkt). Efter lite pratande med varandra och Humanisterna beslöt Jonas och jag oss för att slå ihop våra påsar och göra något tillsammans. Vi tänkte att det skulle vara roligare att vara två – det var det också – och bättre att få in två olika röster, personligheter och bakgrunder. Själv är jag civilingenjör med telekombakgrund medan Jonas bl a har läst idehistoria. Båda har vi hållt på en del med utbildning vilket vi tänkte skulle vara en fördel.

Nästa fråga blev då; vad är det egentligen vi ska göra? Vi kontaktade en tidigare studiecirkelledare och fick bra tips. Det fanns ett upplägg med fem cirkelträffar på 2,5 timmar vardera. Det fanns också ett kompendium som studiematerial och ett samarbete med ABF som kunde återupptas. Vi lärde oss att i en cirkel är alla jämbördiga deltagare, det ska alltså inte vara en studiepyramid. På ABF ängnar man sig åt folkbilding men inte propaganda. Saker började klarna!

ABF var positiva och ordnade lokaler i bästa läge mitt i Stockholm samt skötte all administration med anmälningar och ekonomi. Själv läste jag igenom alla böcker av Dawkins, Law, Sturmark m fl som jag hittade hemma och ritade alldeles för många powerpointbilder. Men det var en nödvändig övning för att komma fram till någon sorts kärna i den pudel som vi kallar sekulär humanism.

Hösten 2021 var det premiär för vår cirkel. Nervöst såklart och dessutom en del Coronarestriktioner med avseende på antal deltagare och avstånde mellan dessa. Några deltagare droppade av under cirkeln men det kan ju finnas bra orsaker till det. Lars Vilks förolyckades under tiden vilket ledde till en animerad diskussion mellan Jonas och en deltagare om rondellhundars vara eller icke-vara. Men vi ville ha högt till tak, och då måste det vara ok att debattera!

Sedan dess har vi hållit fyra cirklar till. Såklart har vi putsat på innehållet och vill gärna tro att det – och vi själva – blivit lite bättre varje gång. Efter varje cirkel har jag lovat mig själv att prata mindre nästa gång, och låta diskussionerna ta mer plats. En dag kanske… Så här lite i backspegeln kan vi konstatera att studiecirklar inte primärt är ett sätt att nå nya medlemmar. Deltagarna tycks till stor del redan vara medlemmar eller i alla fall symptisörer. Men det är väl vackert så – att Humanisterna kan vara ett forum där likasinnade kan diskutera livsåskådningsfrågor. Medelåldern på deltagarna har varit hög, säkert 70+, och naturligvis skulle vi vilja nå yngre människor. Både studenter i 20-30 årsåldern och yrkesverksamma 30-60-åringar. Kanske känner yngre människor att en studiecirkel på ABF inte är ett forum för dem? Så hur når vi dem? Både Jonas och jag tycker i alla fall att det har varit roligt och givande med cirklarna. Bra diskussioner, god stämning och trevliga deltagare!

För den som är sugen på att hålla en studiecirkel om den sekulära humanismen som livsåskådning finns det alltså en hel del grundjobb som redan är gjort. Det finns en sorts mall med ett format (5 gånger a 2,5 h), det finns ett powerpointmaterial (som man kan sätta sin egen prägel på) och ett kompendium. Det är väldigt bra att samarbeta med ett studieförbund som kan ordna lokal och administration. ABF har fungerat bra för oss, men i princip borde andra studieförbund (inklusive Ibn Rushd) fungera lika bra eftersom även deras uppdrag är att bedriva folkbildning. Den som vill ha material eller bara diskutera studiecirklar kan höra av sig till Humanisterna i Stockholm så förmedlar de kontakt till undertecknad eller Jonas.

Sören Johansson


Dela artikeln