Humanisterna Kalmar: Filosofiska caféer & annat

Share
Dela artikeln

Kalmar har en aktiv lokalavdelning. Humanistpub på Lilla puben, Larmgatan i Kalmar, första onsdagen varje månad. Humanistcafé på anrika Kullzénska på Kaggensgatan tredje lördagen varje månad. Ute på stan med vårt Humanisttält fyra, fem gånger under sommarhalvåret (kräver polistillstånd). Filosofiskt café varje torsdag 16.30 – 18 på Kalmar stadsbiblioteks fik. Löpande kontakt med två Humanistskolor i Uganda. Till detta tre till fyra föreläsnings/samtalsarrangemang om året. Sedan 2015 vanligtvis i nära samarbete med Kalmar stadsbibliotek och med stöd av ABF Kalmar län. Innan covid hade vi varje sommar en öppen Humanistfest där värden såg till att det fanns en fungerande grill. Kanske dags att återuppta.

Våra Filosofiska caféer startade i januari 2023. Varje torsdag, även under sommaren. De Filosofiska caféerna finns med i bibliotekets programfolder. Det var inte alls självklart. Vi var väldigt nöjda med att det var okej att vara på bibliotekets fik. Jens Cavallin har huvudansvaret och håller i trådarna på ett föredömligt sätt. Jens har doktorerat i filosofi för länge sedan och är pensionär. Viktor Emlund eller Carl Gustaf Olofsson rycker in som vikarier när Jens behöver vara ledig. När de Filosofiska caféerna planerades var det värdefullt med erfarenheterna från 2015 och 2016 då Humanisterna Kalmar arrangerade Filosofiska caféer i samarbete med Byteatern med Carl Gustaf Olofsson som huvudansvarig.

Anders Ingvarsson sköter kontakten med Humanistskolorna i Uganda. Han informerar regelbundet på Facebook. Anders har också utvecklat ett samarbete med Humanisthjälpen för säker överföring av gåvor till våra kontaktskolor i Uganda. De två senast åren har vi via årsmötesbeslut anslagit pengar till Ugandas Humanistskolor. Swisha till Humanisthjälpen – 9002791 – skriv: “Unganda humanistskolor”.

Sedan 2015 har vi haft ett nära samarbete med Kalmar stadsbibliotek för de flesta av våra föreläsnings- och samtalsarrangemang. Grundkonceptet är att biblioteket står för lokal och tar ansvar för affisch och marknadsföring. På ekonomisidan har Humanisterna Kalmar tagit ansvar för arvoden. Resa och hotellövernattning har vi delat på. Att Humanisterna Kalmar bjuder vår gäst – eller gäster – på restaurang efter arrangemanget har alltid ingått i konceptet.

Anledningen till att Humanisterna Kalmar tar ansvar för arvodena är att vi som ideell förening har frihet att förhandla om arvodet. Om det gäller akademiker med universitetsjobb kan vi frimodigt fråga om de kan ställa upp utan arvode. Undervisning, forskning och folkbildning ingår i deras uppdrag. När det gällt personer där föreläsningar ingår som en del i en försörjning som författare eller entreprenör har vi försökt få till ett skäligt arvode. Ett par gånger har vi sökt kulturbidrag från Kalmar kommun (mycket pappersexercis), någon gång har vi sökt pengar av förbundet. Vi har också vid några tillfällen frågat biblioteket om de kan tänka sig att bidra. Vårt samarbete med Kalmar stadsbibliotek har varit ett win-win-koncept.

Samarbetet med Kalmar stadsbibliotek har tränat oss i disciplin och framförhållning. Förslag till arrangemang för vårterminen ska vara inne i november. För höstterminen ska de vara inne innan semestern. Om det får grönt ska foto och presentationstext vara inne en vecka in i december resektive en vecka in i augusti. När vi ordnat pubföreläsningar har vi förstås haft en mycket friare ram.

Sedan 2013 har vi konsekvent spelat in våra föreläsnings- och samtalsarrrangemang på video. Vi har ofta gjort intervjuer med arrangemangets huvudperson – personer. Minst två videokameror, gärna tre,  och en separat ljudinspelning. Konceptet kräver en duktig redigerare med en bra dator. Henrik Brosenius ska ha en stor eloge. Han har, med ett tvåårigt avbrott, varit trogen redigerare sedan vi började 2013.

Kolla gärna youtubekanalen “Humanisterna Kalmar”. Där finns många högklassiga pärlor bland de sextiosju inspelningar som finns i dagsläget. Avslutningsvis är det läge att slå ett slag för föreläsningen med Lasse Berg om hans senaste bok “Tillsammans” tisdagen den 17 september. Klockan 17.30 på Kalmar stadsbibliotek. Lasse Berg blev känd för en bredare publik genom sina böcker om sanfolket i Kalahari.

Carl Gustaf Olofsson och Viktor Emlund
Humanisterna Kalmar


Dela artikeln