Humanisterna Gotland: Hur kan vi presentera oss utan negationer?

Share
Dela artikeln

Under mina år som ordförande och representant för Humanisterna har jag bemött påståenden eller frågor som:

  • Humanisterna, ni är väl dom där som är emot religion?
  • Det är väl ni som vill förbjuda religion?
  • Ni är så inskränkta, ni borde vara mer öppna för andlighet.
  • Och så en lite roligare fråga från bokmässan i Göteborg då Christer Sturmark var förbundsordförande; ”Humanisterna, just det, ni är väl den där IT-guruns lilla sekt!?” (Vi nickade och gjorde tummen upp.)
  • Jag har förstått att ni är ateister, men det är väl också en tro?
  • Varför lämnar ni inte oss religiösa i fred?

Jag har då ofta trasslat in mig i försök till förklaringar som att ”vi inte alls är emot religion, men vi tror inte på någon högre, odefinierbar makt som aldrig givit sig tillkänna/vi tror på ett liv före döden/att godhet kommer inifrån, inte ovanifrån. Att säga att ateism också är en tro är som att säga att inte spela fotboll är också en idrott. (För egen del kallar jag mig inte ateist; det är en term som förutsätter att man har något att förhålla sig till. Jag är precis lika mycket ”Atomteist” som en hel massa andra ”A-”.) En randiakttagelse som är värd att lyfta fram är att alla människor på hela jorden (utom jag då) är ateister då det gäller alla religioner förutom den egna.

Där hamnar vi likafullt i en spiral som kan uppfattas som inramad av negationer. För många ”inten”.

Eftersom det inte är ovanligt att människor med en religiös tro blir provocerade av oss och vårt aktiva icketroende, kommer vi ingenstans med att lyfta fram att vi är gudsförnekare – för övrigt en fattig definition av att vara Humanist. Vad vi behöver kommunicera är att vi står på samma sida som de religiösa människor som bara vill få ha sin tro ifred, utan att behöva känna oro för att de ska behöva lida repressalier för denna. Vi jobbar ju för absolut frihet att alla ska få bekänna sig till vilken religion de vill, så länge de inte försöker påtvinga den på  andra/påverka andras liv., som t ex barnen i religiösa friskolor. Vi står också för absolut frihet för att få välja bort att tillhöra någon religion.

Det är så vi måste presentera oss; vi jobbar för demokrati i alla lägen och religionsfrihet för alla.

Det räcker egentligen så. Att vi sedan inte tycker att sagor och urgamla skrifter ska få styra våra nutida liv är inget vi behöver lyfta fram i första läget; det har vi s a s i blodomloppet. Eller kanske så här?

  • Humanisterna, vilka är ni och vad står ni för?

Du känner till Amnesty, eller hur?

  • Jodå, men vad har det med er att göra?

Amnesty kämpar mot politiskt förtryck och vi mot religiöst. Så vi är ganska lika, vi har demokrati som det absoluta rättesnöret.

  • Men vi har väl inget religiöst förtryck i Sverige?

Jodå, vi har t ex religiösa friskolor, kristna, muslimska och andra som faktiskt hjärntvättar barn från ca 4 års ålder. Det måste vi få stopp på.

En annan sak som jag tycker är viktig i sammanhanget är hur vi värvar medlemmar. Här på Gotland lobbar vi bland vänner och bekanta och har ju faktiskt en uppåtgående trend i medlemsantalet. Men vi behöver göra med för att öka medlemsantalet, framför allt bland yngre. Vi behöver ha en medlemsavgift som inte motverkar lusten att vara med, någon krona om dagen ska kännas som ett lågt pris för att bidra till att bibehålla ett vettigt, inkluderande samhälle för framtiden.

Den där personliga värvningen kan låta så här: ”Men Totte och Maja, här sitter vi och filosoferar över tingens ordning, och att döma av allting ni säger är klockrena Humanister, så varför inte bli medlemmar?”

T o M: Nja, du vet… vi har egentligen inte tid… Skjutsa ungarna och sådär…

Jag: ”Hallå! Ni behöver inte göra ett skit! Bara bli medlemmar så sköter vi ruljansen! Vad vi behöver är en stark numerär. Med det kommer muskler och ekonomi som för oss in i den offentliga debatten på riktigt. Och ni sa ju att ni inte vill ha religiösa friskolor och vill värna den sekulära demokratin, eller? Någon krona om dagen är ett billigt pris för att bidra till att bibehålla ett vettigt, inkluderande samhälle.”

Vi har också satt ihop ett välkomstpaket som vi omgående skickar ut till alla nytillkomna medlemmar, innehållande vår lokalt framtagna folder, några ex av vår lokaltidning ”GotlandsHum”, en hel del broschyrer med information från riksförbundet samt en kaffebiljett till nästa medlemsmöte.

Jag vill avsluta med att citera (fritt översatt) Sam Harris: Kärlek och nyfikenhet räcker för oss, och intellektuell hederlighet är dessas garant.

Ulf Ekvall
Ordförande Humanisterna Gotland


Dela artikeln