Humanisterna Gotland

Share
Dela artikeln

Föreläsningar

Humanisterna Gotland bildades 2011. Vi har styrelsemedlemmar som berikar vår verksamhet bl.a. Staffan Bergström, med sina fantastiska nätverk. I år arrangerar vi 9 föreläsningar med exempelvis professor Niels Lynöe, professor Dick Harrison och generalsekreterare Johan Lilja ICLD (Internationellt centrum för lokal demokrati). Se vårt Kalendarium. Vår lokala medlemstidning kommer hem i brevlådan 2 gånger om året och vi placerar även ut exemplar på bibliotek och andra offentliga ställen.

När Dick Harrison kom fylldes Almedalsbiblioteket stora sal med 100 åhörare och flera fick vända i dörren. Snart har vi honom i Visby igen, kom i tid om du vill lyssna på honom i år.

Medlemsmöten

I år höjer vi ribban på våra medlemsmöten. I april blev tillströmningen stor när f.d. statsministern Ingvar Carlsson besökte oss. Som medlem har du möjlighet att inte bara lyssna, utan även samtala med den inbjudna personen. I maj fick vi besök av nyhetschef Eva Buskas som samtalade om det högaktuella ämnet ”Massmedias och journalisternas roll i det demokratiska samhället”.

På medlemsmöten är regeln att du får ta med en vän. Vårt skäl är naturligtvis att vi önskar att vännen blir medlem. Är man redan bekant med en medlem, träffar andra medlemmar och får delta i ett intressant möte kanske man tar steget och går med i Humanisterna. Vi vet att det har haft en positiv inverkan på vårt medlemsantal.

Efter klagomål som: ” Jag har minsann betalat men sen händer inget mer”, införde vi ”Startpaket”. Startpaketet kommer hem till dig med tidningar, broschyrer och annan nyttig information både om Förbundet Humanisterna och om Humanisterna Gotland. Dessutom får du en fikabiljett som berättigar dig till gratis smörgås med dryck vid ett medlemsmöte. Vi fortsätter med regelbundna medlemsträffar för gemenskap, inspiration och idé- och tankeutbyte och startar åter igen upp våra bokcirklar.

Demokrati

Styrelsen kommer under året att ha demokrati som huvudfokus. Vi stödjer helhjärtat Ingvar Carlssons insikt och budskap om att vi inte får ta demokratin för given. Vi, alla och envar, har en skyldighet att aktivt försvara och stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter. Ingen arena är för liten och därför kommer vi att stå på Öster Centrum i Visby och samtala med folk om hur vi kan hjälpas åt att arbeta för demokrati i Sverige och i välden.

Ö-läge – dilemma eller möjlighet?

”Vad gör ni på Gotland på vintern? Det måste vara öde och dött utan oss turister.” Ja, en inte alls ovanlig uppfattning bland fastlänningar. Eftersom det officiella utbudet är magert vintertid, har gotlänningarna tagit saken i egna händer och bedriver verksamheter i föreningar. Som ett av Sveriges föreningstätaste län, finns här ett stort utbud av musik, konst, teaterföreställningar, föredrag, sockenträffar, gillen, kamratföreningar m.m. Vi har konkurrens från många håll och här är pensionärernas almanackor är fullskrivna. För det är pensionärerna som är aktiva. I stället för att konkurrera blir vi starkare genom en aktiv kommunikation och samverkan med institutioner och andra föreningar på ön.

Sammanfattningsvis vill vi stå för en attraktiv och skiftande lokal verksamhet med samtal och debatter och gemenskap inte minst mellan olika åldrar. Men ett dilemma bekymrar oss:

Hur får vi kommande generationer att engagera sig i föreningsliv som inte är idrott? Vad gör idrottsföreningar som gör att de får medlemmar? Hur kan man intressera barn och ungdomar att intressera sig på sikt för humanistiska värderingar? Hur får vi vår livsåskådning att engagera i en framtid? Vi ingår gärna i en grupp av intresserade humanister som kan spåna fram ett lämpligt sätt att göra det på.

 

Några röster som svarar på frågan: Varför är DU medlem?

Svar från Heiner Norberg, medlem sedan 2014.

Ingen kommer undan humanismen, så borde det vara… Så det blev naturligt för mig att gå med i Humanisterna Gotland, där jag kände mig välkommen och hemma med mina åsikter. Jag fick dessutom möjligheten att besöka väldigt intressanta föredrag och diskussioner. Men om jag tänker efter har jag känt mig som humanist redan från tonåren och det blev ännu mera utpräglat i efterkrigstidens Tyskland där jag då bodde innan vi flyttade till Sverige. Jag bar den övertygelsen med mig när jag och min fru sedan, efter många år i Stockholm, flyttade till Gotland.

Svar från Titti Forsslund, medlem sedan slutet av 2018.

Varför är jag humanist? Jo, med lite tvekan för de naturvetenskapliga tankefigurerna som är förhärskande i humanisternas egna skrifter, där det talas så snävt om ”vetenskapen” och den ”vetenskapliga metoden”, som om det inte fanns flera vetenskaper och vetenskapliga metoder. När det gäller naturvetenskap, så bör det uttryckas klart. Det är framför allt mina erfarenheter från jobb i det hyperreligiösa Etiopien, som fått mig att se hur religionen kan få människor att lita mer till sin Gud eller sin Allah än till sig själva – och därmed undvika eget ansvar. Som jag ser det har alla vuxna människor eget ansvar, också i gemensamma aktiviteter.

Svar från Örjan Jakobsson, medlem sedan 2023.

Det som tilltalar mig med Humanisterna är att de baseras på sunt förnuft.  Jag är en nyfiken person och blev inte för så länge sedan, medveten om att Humanisterna Gotland finns och har funnits länge på Gotland. Jag har bara påbörjat min resa med humanisterna. I mitt yrkesliv som snickare på Gotland, träffade jag många människor och har haft otaliga tillfällen att diskutera och ventilera olika åsikter. Jag har kristna värderingar men lever inte som kristen. För mig är det viktigt att alla skall få vara med och att alla får säga sitt. Jag tror på fakta och tror inte på någon gud, men jag tror på andlighet. Men skulle det komma helt nya fakta är jag självklart beredd att ta till mig dem.

Svar från Victor Petersson, medlem sedan 2023.

Jag gick med i Humanisterna Gotland för att jag ville helt enkelt vara med i en grupp som tycker som jag, och som tycker att samhället skall styras av människan, inte av gud eller annat övernaturligt väsen. Jag har också under hela mitt liv trott på vetenskapen och sunt förnuft och att allting måste ha en förklaring. När min lärare tog mig och min klass igenom den sekulära humanismen på religionstimmen, började jag direkt att bli intresserad. Jag visste inte, att det jag trodde på, hade ett namn och en organisation. Jag tog det jag trodde på för givet. Jag kollade runt på nätet om den sekulära humanismen, och ju mer jag läste, desto rimligare lät det. Och det var då jag blev medlem.

Anne von Corswant
bl.a. kassör i Humanisterna Gotland


Dela artikeln